Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Kulturskolan bör få del av statsbidraget

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Låt en del av statsbidraget på 19,3 miljoner kronor tillfalla Kulturskolan Smedjan så att orimliga sparkrav kan undvikas. Det tycker styrelsen i Kulturskolans Intresseförening.

Annons

Sedan flera veckor lever vi alla i en tid av osäkerhet, ovisshet och social distans på grund av det nya coronaviruset. Även Kulturskolan Smedjans aktiviteter för barn och unga har blivit drabbade av det nya tillståndet och flera kurser har ställt in sin verksamhet under hela våren.

Detta påverkar alla som vecka för vecka deltar på en av kulturskolans kurser på olika sätt. Plötsligt är musiken, sången, dansen och teatern för många barn och unga inte en del i vardagen längre. Plötsligt är det ingen självklarhet att vecka för vecka träffa sina kompisar för att gemensamt utöva en kreativ aktivitet på sin fritid.

Det sorgligaste i det hela är att detta kanske kan bli verklighet även efter coronatiden då barn- och utbildningsnämnden har bestämt sig att spara pengar på verksamheten på 25 procent! Detta betyder att kulturskolan Smedjan nu behöver jobba fram ett förslag på hur de kan skära ner sin verksamhet så att budgeten går ihop. Trots att det redan blev besparingar i höstas på 500 000 kr har nu ytterligare besparingar på 750 000 kr gjorts. Detta tycker vi från Kulturskolans intresseförening (KIF) är helt oacceptabelt! Just i en tid av osäkerhet och ovisshet anser vi att en verksamhet som sätter barnens och ungas eget skapande i en kreativ lärmiljö i centrum som en oerhört viktig del i vårt samhälle.

Annons

Annons

Barn och ungas lärande för livet stärks genom att ta del av kulturskolans aktiviteter. Det är extra viktigt att stärka självförtroendet hos barn och unga i en tid av oro. KIF kräver genom vårt inlämnade Tidaholmsförslag att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheten att tillsätta de 1 250 000 kr som är tagen som besparing för Kulturskolans budget samt att kommunstyrelsen öronmärker 1 miljon till kulturskolan Smedjan av regeringens välfärdspengar respektive statsbidrag på 19,3 miljoner (!) till Tidaholms kommun.

Kulturskolans intresseförenings styrelse (KIF), Zelal-Sara Yesildeniz, Martin Malmborg, Mikael Snäll, Jonas Nordqvist, Anja Johansson, Maria Nilsson, Christer Persson, Ulrika Eneroth och Carina Frid

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy