Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Krisen visar att matproduktion behövs i Sverige

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I år ställer vi på Arla tyvärr in den publika delen av kosläppen och sänder online för att inte riskera smittspridning från corona. Det brukar vara folkfest. Bullar och mjölk. Massor med frågor om hur djuren sköts, hur det fungerar på en gård och hur mjölken produceras.

Att vi inte kan öppna våra gårdar just i år är synd för jag tror att de ibland tomma hyllorna som finns runt om i mataffärerna dragit igång funderingar kring hur viktigt det är med svensk matproduktion. Kring djurvälfärd och om naturliga livsmedel. Jag skulle gärna velat diskutera dessa frågor på ett kosläpp! Många har tagit matproduktionen i Sverige för givet. Att vi alltid kan gå till mataffären och köpa den mat som vi vill ha. Men de senaste veckornas coronakris har ställt mycket på ända. Sverige behöver en säker matproduktion med hög djurvälfärd.

För oss på Arla är djuromsorgen en av de viktigaste frågorna. De svenska kossorna får till exempel minst antibiotika i EU, enligt Jordbruksverket. Förra året så var en stor del av kossorna ute på bete betydligt mer än vad den hårda svenska djurskyddslagstiftningen kräver.

Annons

Vi arbetar hårt för att sänka klimatavtrycket. Det gör vi genom klimatberäkningar, biogasproduktion, fodersammansättningen och genom att öka kolinlagringen på våra marker. Marken på gårdarna binder koldioxid och fungerar som så kallade kolsänkor. Och redan idag så har svensk mjölk nästan 50 procent mindre klimatavtryck än genomsnittet i världen.

Annons

Det är denna typ av frågor som vi skulle velat diskutera på kosläppen. Om det är något denna kris visar är det att matproduktion behövs i Sverige. Det behövs helt enkelt både kossor och havreåkrar. Det behövs mjölk, yoghurt, ost och andra mejeriprodukter på hyllorna i mataffärerna.

Jag har 80 kor som levererar mjölk från min gård i Brastad. Vi är en del av svensk matproduktion men vi är även en viktig del av att hålla Sverige i gång. Betande kossor är en nödvändighet för att hålla ängarna öppna och ekosystemtjänsterna som gården genererar behövs för att vi ska klara miljö- och klimatmålen i Sverige.

I år kommer vi att sända kosläppen online istället. Så sätt er framför datorn eller annan skärm med en bulle och ett glas mjölk. Var med och hylla de svenska bönderna som säkrar matproduktionen i Sverige.

Jag hoppas att vi Arlabönder får tillfälle att diskutera djurvälfärd, matproduktion och hur viktigt det är med svenska bönder vid ett annat tillfälle. Vi fyller hyllorna!

Annons

Daniel Halmsjö, Arlabonde i Västra Götaland

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy