Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Taxiföretag drabbas hårt i coronakrisen

På Taxicentralen Falköping är flertalet chaufförer permitterade. De tre chaufförerna Pernilla Nordin, Emir Akbana och Ninni Andersson till höger i bild ska precis avsluta sitt arbetspass efter att ha kört morgontrafik. Till vänster i bild ses Marina Emanuelsson och Eva Johansson vid taxicentralen.

Annons

Taxicentralen Falköping drabbas hårt i coronakrisen med mer än halverad omsättning och 56 chaufförer permitterade.

– Det är en katastrof, säger Eva Johansson, personalansvarig.

Körningarna för Taxicentralen Falköping har gått ner drastiskt när coronapandemin svept in över Sverige.

– Vi har tappat mer än 50 procent i omsättning. Frågan är hur länge företaget orkar. Som tur är har våra chaufförer hållit sig friska, säger Eva Johansson.

Svenska Taxiförbundet, där Taxicentralen Falköping ingår, har vänt sig med en vädjan till regeringen om ett riktat stöd till taxiföretag för att de ska kunna överleva coronakrisen. Enligt Svenska Taxiförbundet har antalet konkurser ökat kraftigt.

Kan bli varsel

Taxicentralen Falköping har inte varslat personal, men fortsätter efterfrågan att vara låg även efter att skolornas läsår slutar och skoltrafiken med det så blir det sannolikt varsel, enligt Eva Johansson.

56 av 63 chaufförer på Taxicentralen Falköping har i dagsläget permitterats på mellan 40 och 60 procent. Många taxifordon körs nu på morgonen av en chaufför och står sedan still några timmar innan det är dags för körningar av en annan chaufför på eftermiddagen.

Annons

Vardagsnätter har nu Taxicentralen Falköping enbart sovande jour för avtalskunder som färdtjänstresor.

Annons

– Vi kör inte privatkörningar, tråkigt nog, säger Eva Johansson.

Fredags- och lördagsnätter körs privatkörningarna som vanligt.

Färre fordon

Normalt har Taxicentralen Falköping 22 fordon som rullar en vanlig vardag. Nu är det 15 när det är som mest på morgnar och eftermiddagar och annars enbart sju fordon.

– Det är stor skillnad mot hur det var förut. Det är tråkigt att bara sitta här, vi vill ju ut och köra, säger chauffören Pernilla Nordin.

– Vi hoppas att det går över snart, så att det kan rulla på, men vi tror att det kommer att ta ett tag.

Chauffören Pernilla Nordin tycker att det är tråkigt att det nu är väsentligt mindre att göra på taxiföretaget: ” Vi vill ju ut och köra”.

Annons

Resandet har gått ner inte minst bland äldre, som rekommenderas att undvika sociala kontakter, och färdtjänstkörningar har minskat drastiskt.

För att minska risk för eventuell smittspridning åker nu alla passagerare i baksätet på taxifordonen. Det finns också handsprit i fordonen och plasthandskar används.

Annons

– Allt görs för att skydda oss och resenärerna, säger Eva Johansson.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy