Annons

Annons

Perspektiv

Tidaholmare kräver kameror för att minska brottsligheten

Kameraövervakning bör införas i Tidaholms kommun på olika platser, tycker insändarskribenten.

Annons

Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik om anmälda våldsbrott i Tidaholm visar en ökning från 429 anmälda våldsbrott år 2003 till 858 stycken 2018, 15 år därefter. Det är en ökning på exakt 100 % och om man kollar på statistik över hela landet ser man en kontinuerlig trend av att fler brott i allmänhet anmäls.

I denna tid har ett så kallat Tidaholmsförslag kommit in till kommunen från Glenn Österberg angående att man ska ”pröva huruvida vi kan höja rättssäkerheten för kommunens invånare” genom att sätta upp kameror på centrala platser och parkeringsytor som finns i anslutning till de stora affärerna. Samhällsbyggnadsnämnden har nu tagit upp ärendet och ordförande Tony Pettersson (S) kom till slutsatsen att kameror inte visar på tydliga rättssäkerhetshöjande effekter. De har i enlighet med det föreslagit att kommunfullmäktige ska rösta nej till Österbergs förslag.

Samhällsbyggnadsnämnden vrider på fakta i deras beslut om förslaget. Brå publicerade 2018 en studie titulerad ”Fungerar kamerabevakning brottsförebyggande?” där de har kollat på hur kameraövervakning har påverkat brottsligheten beroende på olika områden som de funnits vid. De kom fram till att kameror säkerställt minskar brottslighet på bilparkeringar och bostadsområden. Brott som begås på bilparkeringar minskade med 37% jämfört med de icke-kameraövervakade områdena. Det skulle jag vilja säga är en mycket positiv effekt som samhällsbyggnadsnämnden inte tog upp. I studien visar det sig faktiskt att kameror inte har en minskad effekt på brottsligheten i centrumkärnor vilket nämns i samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Annons

Annons

Vad som bör noteras är istället de olika brottskategorier som drastiskt minskat när kameror använts. Det visar sig alltså att narkotikabrott minskar med 20% och fordon- och egendomsbrott med 14%. Det känns väldigt absurt att nämnden inte nämner det i deras beslut. De har rätt att kameror ska minska våldsbrott inte har en säkerställd effekt, men se på de andra kategorierna! Det känns irrelevant att våldsbrott inte minskar när tre andra väldigt viktiga brottskategorier som påverkar oss i vardagen kan minskas med hjälp av kameror.

Samhällsbyggnadsnämnden bör inte bara lyssna på folkets röst men även på den fakta som finns. Beslut om förslaget bör kollas över, argumenten för att säga nej till det är orimliga.

Emanuel Johansson, ordförande Moderata Ungdomsförbundet i Tidaholm

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy