Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
SD: Det svenska coronastödet skrattretande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Den förödande hälsokris som orsakats av pandemin fortsätter att utgöra en stor fara för människoliv, men får också en alltmer tilltagande och massiv negativ effekt på företag, jobb och samhällsekonomi.
Regeringen måste
därför
agera och införa direktstöd till företag i kris.


Regeringen har kommit med flera åtgärdspaket som initialt lindrat konsekvenserna. Men storleken på motsvarande krispaket i flertalet jämförbara länder har varit avsevärt större än de svenska relativt sett.

Vi ser det som direkt nödvändigt att Sverige och regeringen accelererar stimulanserna för att inte riskera att fler liv går förlorade i den ekonomiska härdsmälta som kan följa i virusets fotspår. Sparar man på krutet riskerar alternativkostnaden för samhällsekonomin att bli avsevärt större längre fram.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna har därför efterfrågat riktade direktstöd till näringslivet. Dessvärre vittnas det om att Socialdemokraterna förhalar sådana eventuella satsningar och i vårbudgeten lyste de med sin frånvaro.

Med anledning av regeringens handlingsförlamning väckte Sverigedemokraterna i näringsutskottet ett utskottsinitiativ för att införa direktstöd till företag i kris. Dessvärre röstades förslaget ned av M, KD, C och L, trots att de uttryckt sig positiva om åtgärden. Nu får företagen ta smällen.

Den forna alliansens flathet riskerar att förvärra situation för redan extremt utsatta företag. Om inte detta sker riskerar inte bara arbetstillfällen att gå förlorade, utan även livskraftiga och välskötta svenska företag i värsta fall.

Vi föreslår därför att Sverige omgående tar efter den ”danska-modellen”. Den går ut på att företag som haft ett stort omsättningsfall till följd av pandemin får statlig ersättning för att täcka upp sina fasta kostnader för till exempel hyra och leasing. Regeringen har presenterat en krånglig hemmasnickrad variant på denna modell men som fallerar på flera plan. Förslaget tilldelas också endast ynka fem miljarder kronor – att jämföra med Danmarks 141 och Norges 82 miljarder (nominerat för Sveriges BNP). I brinnande kris får vi inte vara dumsnåla.

Annons

I jämförelse med våra grannländer framstår de svenska direktstöden till näringslivet som nästintill skrattretande. Det är nu angeläget att Sverige får till stånd ett system för direktstöd som med högre precision når de företag som drabbats värst i pandemin, men som framförallt är tillräckligt starkt för att göra skillnad på riktigt. Det är nödvändigt för både arbetsgivare och löntagare.

Tobias Andersson (SD)

Näringspolitisk talesperson

)

Gruppledare i näringsutskottet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy