Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Svårt lämna in skattedeklaration på stängt kontor

Text: 

Statens servicecenter i Falköping är tillfälligt stängt i corona-pandemin. Det finns heller inte någon tillfällig brevlåda för den som vill lämna sin deklaration till Skatteverket vid kontoret i Falköping.

Många personer får nu vända med oförrättat ärende vid kontorsdörren i Falköping.

Sahal Mire var en av de som möttes av en stängd dörr när han kom till Statens servicecenter på onsdagen.

Statens servicecenter, där Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ger service, har tillfälligt stängt ett antal kontor sedan en tid. Man gör detta på grund av sjukdom i personalstyrkan och för att kraftsamla för att kunna hålla uppe så många kontor som möjligt under den pågående corona-pandemin.

Hur länge det ska vara stängt är inte bestämt. Tidigare har Statens servicecenter kontorsområdeschef Anette Dahl uttryckt att stängningen är tills vidare och någonting de tittar på inför varje vecka.

Annons

Nu när sista datum för deklaration närmar sig är det flera som kommer till kontoret i Falköping för att lämna sin deklaration på papper. På bara en kort stund på onsdagsförmiddagen när tidningens reporter står utanför kontoret är det ett flertal personer som kommer förbi, en del för att lämna sin deklarationsblankett, andra med andra ärenden till centret.

Annons

En del tar stängningen med jämnmod med tanke på corona-pandemin, andra är mer besvikna.

– Jag är inte nöjd med detta, säger Sahal Mire, en av personerna med ärende på servicekontoret.

Vissa är upprörda.

– Samhället måste fungera fastän det finns corona-virus, säger en person som vill vara anonym.

På dörren finns en adress angiven dit man kan skicka sin deklaration, men den anonyma personen litar inte på att deklarationen kommer fram med posten. Hen tycker heller inte att det är rimligt att behöva åka in till servicecentret i Skövde, vilket är ett av de kontor som håller öppet. Hen menar också att många äldre inte har möjlighet att lämna sin deklaration digitalt.

Martin Pernheim är skatteinformatör vid Skatteverket i Västra Götaland.

– Vi tycker att det är jättejobbigt att så många servicekontor måste vara stängda för att de inte kan bemannas. Det är inte bara det att folk ska lämna deklarationen utan även för att passa på att ställa frågor om deklarationen eller till exempel försäkringsfrågor, säger han som själv både jobbar på servicecenter och svarar i telefon.

– Ibland är det kanske smidigare att få träffa en riktig människa än att ringa in.

Tidigare har det även funnits en tillfällig låda vid kontoret i Falköping där man har kunnat lämna sin deklaration, men den lyser nu med sin frånvaro.

Annons

Martin Pernheim berättar att det för två år sedan fanns möjlighet att lämna deklaration genom inkast på servicekontor. Det kom dock in brandfarliga saker och surströmming på något ställe, varför man beslöt att stänga dessa öppningar.

Annons

– Det blev ramaskri för att vi tagit bort brevlådorna. Vi fick krypa till korset och förra året satte vi upp tillfälliga brevlådor på utsidan. Problemet är att de måste övervakas, vi har ett ansvar där, säger Martin Pernheim.

Därför finns det nu ingen tillfällig låda utanför kontoret i Falköping. Skatteverket har tidigare skrivit i ett pressmeddelande att de öppnat 44 tillfälliga brevlådor i år, jämfört med 56 förra året och att skälet till minskningen är att en del servicekontor är stängda.

Enligt Skatteverket är det allra enklast att lämna sin deklaration digitalt men för dem som vill lämna den på papper är rekommendationen att posta den.

– Det är väldigt sällan Postnord inte lyckas med de här bitarna. Jag tycker absolut att man ska lita på dem, säger Martin Pernheim.

Tidigare fanns en tanke om att Skatteverket skulle hålla tillfälligt öppet i Falköping 30 april och 4 maj eftersom många kommer med sina deklarationsärenden då. Det har tidigare uppgetts på Skatteverkets hemsida, men nu har det ändrats till att det är stängt även dessa dagar.

– Det är bara att beklaga. Man har inte klarat av att bemanna, säger Martin Pernheim.

Annons

Annons

Till toppen av sidan