Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Vet vi vem som diktade Erikskrönikan?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Jag läser oftast Christer Westerdahls artiklar om olika historiska ämnen och tycker att de är både intressanta och givande.

Stig Lundberg har uppmanat mig att ge några kommentarer till replikväxlingen i Fornvännen om Erikskrönikans författare.

Det är roligt att en sådan spränglärd forskare publicerar sig i tidningen och det är roligt att artiklarna ges ett sådant utrymme och förses med en så intresseväckande inramning. All heder åt Westerdahl och tidningen.

Men som i allt annat som handlar om Sveriges och Västergötlands äldre historia så finns det naturligtvis ett stort utrymme för olika tolkningar, eftersom källmaterialet är både skört och delvis svårtolkat.

I tidningen 2020-04-27 återfinns på s. 12-13 en intressant artikel med rubriken ”Skaraborgare medeltidens främsta diktare i Sverige”. Där återger Westerdahl en identifiering av diktaren till Erikskrönikan, som en herr Tyrgils Kristinesson.

Westerdahl utgår därvid från Bengt R. Jonssons forskning och Per-Axel Wiktorssons vidareförmedling av Jonssons tolkning. Bengt R. Jonssons bok Erikskrönikans diktare - ett försök till identifiering, utgavs postumt 2010 och är som vanligt när det gäller Jonsson fylld av noggranna detaljstudier. Boken är väl värd en genomläsning eftersom den innehåller en rad genomgångar av olika försök till identifieringar av författaren till Erikskrönikan.

Annons

Annons

För en historikers möjligheter att analysera krönikans beroende och tendens skulle naturligtvis en identifiering av författaren vara ett stort genombrott.

Här måste jag dock anmäla ett problem. År 2011 och 2012 fördes en mycket intressant vetenskaplig diskussion mellan Per-Axel Wiktorsson och en annan forskare, Roger Axelsson, om identifieringen av herr Tyrgils som författaren till Erikskrönikan. Utan att vara någon expert på området tycks det mig som att Roger Axelsson där helt lyckas avfärda denne herr Tyrgils som diktverkets författare. Vad säger Christer Westerdahl om ordväxlingen i Fornvännen? Är identifieringen fortfarande trolig eller bör den avföras från den vetenskapliga diskussionen?

Stig Lundberg

Skara

Det är, som han själv antyder, alltid övervägningar av en ytterst ingående natur som måste göras, av ett både skört och delvis svårtolkat källmaterial. Nog måste det till kvalificerade gissningar för att komma vidare. Fördelen i detta fall är möjligen att det förvisso är liten skara av personer som överhuvudtaget kan komma ifråga.

Redan tidigt hade ett flertal författare påpekat påfallande västgötska språkdrag i krönikan. Bengt R. Jonssons postuma arbete är mycket detaljrikt och det är lätt att förlora sig i dessa detaljer, liksom det är i invändningarna av Roger Axelsson. Men teorin som läggs fram av Jonsson framstår fortfarande som plausibel.

Annons

Det avgörande för min bedömning har varit just Per-Axel Wiktorssons genomgång av faktiska handskrifter. Wiktorsson är utan tvivel vår kanske främste kännare av personliga stildrag. Han har identifierat kaniken Tyrgils handstil i säkra diplom. Därtill har han med Jonsons arbete som bakgrund linjerat upp de omständigheter där Tyrgils bevisligen uppträder och de mångsidiga erfarenheter han bör ha besuttit för att i dem kunna bereda en bakgrund för författandet av Erikskrönikan.

Annons

Att däremot fysiskt kunna bevisa att det just varit han och ingen annan som är författaren är fortfarande omöjligt och kommer att fortsätta vara så. Inte heller är det möjligt att belägga om Peter Algotsson verkligen redigerade Eufemiavisorna. Men det är åtminstone troligt.

Man kan inte ”avfärda” kaniken Tyrgils som författare till Erikskrönikan. Däremot bör han kanske inte heta Kristinesson. Den rekonstruktionen är en hypotes, visserligen en underbyggd sådan, men ändå djärv, av Jonsson.

Att komma så här långt är överhuvudtaget ovanligt i denna typ av historisk analys.

Christer Westerdahl

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy