Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Corona slår hårdast mot kvinnor - jämställdhet räddar liv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Det är oerhört dystert att ta del av uppgifterna om hur kvinnors utsatthet ökar i Coronaepedemins spår.

Ojämställda samhällen, fattiga och trångbodda drabbas mycket hårdare. En del påstår att viruset slår lika för alla och att vi gör det här gemensamt. Visserligen kan alla smittas men sjukdomen och döden drar fram betydligt mer dramatiskt för de mest utsatta.

I hela världen tar kvinnor ansvaret för att hålla ihop samhällen och familjer – i hemmet, vården, skolan och äldreomsorgen. Bördan ökar betydligt i krisen. Det gäller i allra högsta grad även kvinnor här i Skaraborg. Det faktum att yrken som är kvinnodominerade är sämre betalda än manligt dominerade yrken gör inte saken bättre. Låga löner och hårt slit inom vården med hälsan som insats. Det är hög tid att dessa yrken prioriteras upp inom såväl lön som arbetsvillkor.

Kvinnor står för 70 procent av anställda inom vård och sociala sektorer och tar huvudansvaret för hemarbetet, vilket inbegriper omsorg om smittade familjemedlemmar. Den ekonomiska nedgången efter coronakrisen slår hårdare mot kvinnor. Att vissa länder inskränker eller nedprioriterar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter som mödravård, preventivmedel och säker abort, är helt oacceptabelt.

Annons

Insatserna mot Covid-19 behöver ha ett jämställdhetsperspektiv där regeringar och organisationer måste agera för att hålla ihop samhällen under kriser. FN:s generalsekreterares rapport visar på vikten av ett jämställdhetsperspektiv i alla beslut och behovet av att inkludera kvinnor i arbetet mot Covid-19.

Annons

Nu när det är 25 år sedan Peking plattformen för jämställdhet antogs är hög tid att alla länder går från ord till handling. Det går att göra genom att:

1) Ge kvinnor samma rätt till beslutsfattande som män.

2) Lyssna på jämställdhetsorganisationer och civilsamhälle.

3) Stödja kvinnojourer och tjejjourer.

4) Ta nödvändiga beslut som utjämnar skillnaderna mellan män och kvinnor i kristider.

5) Värdesätt och ge rimliga löner för kvinnors arbete inom vård, omsorg och i övriga samhället.

Våld i nära relationer ökar i kriser och katastrofer och nu rapporteras om det ökade våldet mot kvinnor och flickor. Precis som Kvinnohuset Tranan beskrivit, deras arbete är ovärderligt. Kvinnor som lever med våldsamma och kontrollerande män utsätts för betydligt större fara i isolering och karantän. Detta måste på alla sätt motverkas, förebyggas och stoppas. Ett gott initiativ har Skövde bostäder gjort med sitt arbete Våga bry dig.

Annons

För att rädda liv måste jämställdheten prioriteras.

Alla tjänar på jämställdhet därför välkomnar vi de många män, idrottsföreningar och organisationer som ansluter sig till UN Womens arbete med HeForShe. Genom det värdegrundsarbetet och samhällsanalysen blir fler och fler medvetna om att alla har ett ansvar.

Genom ord och handling går det att vända attityder till goda gärningar.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något.

Tillsammans gör vi skillnad!

UN Women Skaraborg

Monica Green

Josefin Olsson

Annons

Anita Andersson

Moa Mannesson

Kayda Lazar

Tamara Wendin

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy