Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Fyrunga

Sebastian Krantz fortsatte att kopiera andra medier – nu lägger han ner podden

Sebastian Krantz har beslutat att lägga ner den kritiserade podden Svenska Mordhistorier.

Annons

Sebastian Krantz, skapare av podcasten Svenska Mordhistorier, har bestämt sig för att lämna podcastbranschen bakom sig. Detta efter uppgifter om nya plagiat från flera medier, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

I höstas avslöjade SVT:s Kulturnyheterna att podcasten Svenska Mordhistorier har plagierat texter från svenska nyhetsmedier och bloggar och sedan presenterat dem som eget material.

Podcasten har fortsatt att använda andra mediers material utan att ange någon källa. Detta trots tidigare kritik. Poddskaparna har klippt in ett 50-tal radio- och tv-intervjuer från flera svenska medier. Det rapporterar SVT Kulturnyheter.

Annons

Annons

I avsnittet Giftmordet i Norrtälje förekommer till exempel fyra ljudklipp från Expressen TV där en reporter sammanfattar fallet. Någon källa anges inte. Karin Olsson, kulturchef på Expressen, är kritisk till agerandet.

– Det är uppenbart att Svenska Mordhistorier har stora brister i sin kunskap om hur man får använda sig av text och ljud från andra medier. Man har ägnat sig åt ren stöld på ett flagrant sätt, och jag blir förvånad över att man inte har lärt sig mer, säger hon till Kulturnyheterna.

Tenhultsbon Sebastian Krantz, skapare av podcasten, har bestämt sig för att lämna podcastbranschen bakom sig.

I ett sms till Kulturnyheterna skriver Sebastian att han känner "djup skam över att ha varit del av ett så pass uppenbarligen misslyckat projekt".

"Vi borde ha bromsats för längesen. Jag har själv beslutat att helt upphöra att verka inom podcastbranschen".

Det är oklart vad som kommer att hända med Svenska Mordhistorier.

Fotnot: Tidningen har försökt att nå Sebastian Krantz för en kommentar.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy