Annons

Annons

Senaste granskningen klar – här finns billigaste matkassen

Varje år undersöker PRO var den billigaste respektive dyraste matkassen säljs i Sverige. Och skillnaderna är stora. OBS: Genrebild.

Annons

Matpriserna skiljer sig beroende på i vilken typ av butik du handlar och var du bor – men ekologiska varor fortsätter att bli billigare.

Det visar PRO:s årligen återkommande matkasse-granskning.

Siffrorna gäller för 2019 och enligt undersökningen är det, jämfört med genomsnittspriset i hela Sverige, tio procent dyrare att handla mat via nätet jämfört med i butik. Men att e-handla är däremot något som inte är aktuellt för många äldre.

För dem gäller fortsatt det traditionella sättet – även om just det blivit svårare i och med coronapandemin.

– Nu kan vi inte handla själva i butikerna utan måste ta hjälp från nära och kära, eller genom olika initiativ med volontärer, säger Christina Tallberg, PRO:s ordförande i ett pressmeddelande.

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har sedan 1991 undersökt priserna på ett antal specifika varor. Noterbart under de senaste åren är att skillnaden mellan ekologiska och ”vanliga” produkter fortsätter minska.

Hur ser det prismässigt ut i Skaraborg?

Jo, den billigaste matkassen kan inhandlas på Ica Maxi i Falköping i vilken 31 specifikt utvalda varor lämnar ett tomrum på 718,16 kronor i plånboken. Maxi i Falköping är således även billigast bland de större mataffärerna.

Annons

Annons

I kategorin för de mindre butikerna är det Ica Supermarket i Hjo som är billigast med prislappen 781,74 kronor.

Dyrast totalt sett bland de undersökta butikerna i Skaraborg är Hemköp i Nossebro med priset 868,22.

Genomsnittspriset sett till hela Sverige landade på 815 kronor för PRO:s varukorg.

Magnus Moberg, Ica-handlare på Maxi i Falköping, kan stoltsera med att kunna erbjuda sina kunder Skaraborgs billigaste matkasse. Det visar PRO:s senaste undersökning. Bilden är från ett tidigare tillfälle.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy