Annons

Annons

Hellkvist: "Har genomgått ett politiskt spel"

Björn Hellkvist har landat i Leksand efter en tränarövergång från Modo som betecknats som extremt smutsig.

– Jag har genomgått ett politiskt spel som jag aldrig varit med om tidigare. Det har varit både kaotiskt och lite jobbigt. Samtidigt är jag glad över att det hela tiden varit en respektabel ton mellan mig och Modo, säger Björn Hellkvist till TT.

Hans första dag med sin nya ishockeyklubb präglades av möten med spelare och tränare, samt planering för framtiden. Känslan beskriver han som en lättnad:

– Det är så skönt att äntligen få veta vad som kommer att hända, säger Björn Hellkvist.

TT: Förstår du att den här övergången har skapat så mycket kritik och väckt många känslor?

– Alla människor har rätt att tycka och tänka sina åsikter. Men här har det hela tiden varit en respektabel ton mellan mig och Modo. Vår relation har varit på ett professionellt plan. Sedan har förhandlingarna varit tuffa. Det är naturligt.

"Den sanna versionen"

TT: Du tonar ner situationen, samtidigt har det varit många hårda kommentarer mellan dig och Modo. Vad är sanningen?

– En sak har stått i media, men ingen har haft den tonen direkt till mig. Dessutom har människor i Örnsköldsvik inte alls bemött mig så illa som man kan tro. Jag har fått ett jättefint respektfullt och bra mottagande. Det är den sanna versionen.

Annons

TT: Du har pratat om att luften gick ur dig i Modo. Hände det när coronakrisen stoppade sporten?

Annons

– Det var mest en känsla av "öh, vad är detta"? Man kan inte sätta ord på det. När sedan Leksand tog kontakt med mig bad jag om två dagars betänketid och gav därefter ett positivt svar. Jag ville få någon form av nytändning. I samband med att jag gav positiva signaler till Leksand förstod jag att det skulle bli ramaskri.

En erfarenhet rikare

TT: Vad tar du med dig i den här historien som tränare?

– Det ger mig en erfarenhet rikare. Detta är något som jag aldrig gått igenom innan. Klart att det gör ont att bryta upp. Men det kan också vara utvecklande på individnivå.

– Samtidigt är alla uppbrott utvecklande och skapar möjlighet till frihet. Om du bryter dig loss från något, som du hållit fast vid, måste du sedan bryta ny mark. Det gör jag nu i Leksand. Jag är här och testar mina vingar.

TT: Kan du utveckla det?

– I en månads tid har jag genomgått ett politiskt spel som jag aldrig tidigare upplevt. I många klubbar finns ett politiskt spel med brickor som måste flyttas i rätt ordning. Men inget liknar detta och jag inser att man varit en liten bricka i spelet. Jag kunde bara hoppas på att förhandlingarna mellan Leksand skulle lösa sig. Nu känner jag mest tacksamhet att det gick bra och att tonen mellan mig och Modo hela tiden varit professionell och bra.

Annons

TT: Du har gjort en dag i Leksand. Hur var den?

– Det är mycket att lära sig, precis som för alla andra som byter arbetsplats. Nu har vi mycket jobb framför oss.

Annons

TT: Leksand är mitt uppe i ett lagbygge. Vilken typ av spelare är laget mest i behov av?

– Vi jobbar med det, mer vill jag inte säga. Det är en företagshemlighet.

Frågande till Melins kritik

TT: Fjolåret blev en besvikelse för Leksand. Hur ska du lyfta laget?

– Min uppgift är inte att titta på historien utan att se framåt. Vi har kvar en kärngrupp och har behållit kontinuiteten. Det är viktigt. Det är sällan en ny grupp lyckas fullt ut och går hela vägen. Man måste ta det steg för steg.

TT: Den tidigare tränaren, Roger Melin, har kritiserat flera av de spelare som du nu kommer ha i laget. Vad är din kommentar?

– Det är konstigt att han kritiserar spelarna i ett lag där han själv varit ansvarig tränare.

TT: Hur kommer ”ditt" Leksand att spela i vinter?

– Det blir en snabbare hockey, med tydligare nord-syd-spel utan puck. Vi ska spela en mer fartfylld, teknisk, passningsskicklig hockey.

TT: Tror du att det blir SHL-premiär i vinter?

– Det känns både kaotiskt och lite löjligt att prata hockey på det viset när en hel värld drabbats av corona. Människor kan inte bo kvar i sina hus på grund av ekonomin, människor dör på sjukhus och sjukhuspersonal går på knäna. Om vi då skulle gnälla för att det inte går att spela hockey i september skulle det vara sjukt förmätet.

Annons

Anders Hansson/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy