Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Vi tänker inte tillräckligt klart

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverigedemokraterna tänker klart. De har fel men de tänker klart. De kopplar sakpolitik till känsla, till exempel rädslan för det okända som leder till att gränsen ska stängas. De berättar om kaoset i förorten. De kopplar invandring till polis till pensionärer och biltrafik till landsbygd och så vidare.

Den progressiva vänstern i Sverige tänker inte lika klart och för att formulera bättre idéer måste vi lära oss mer om människors tänkande. Vi tror att tankar och känslor är separata trots att de är delar av samma sak. Vi tror att människor förändras av sakkunskap när det egentligen sker genom berättelser, liknelser och känslor. Vi tror att idéer fungerar separat från varandra trots att de är kopplade till varandra.

De senaste decenniernas kognitionsvetenskap visar att människor tänker med ramar (frames). En ram knyter ihop personer, skeenden, känslor och andra element till en meningsfull helhet. Tankar och känslor är delar av samma sak, ramar. När du tänker på en blomma aktiveras inte bara bilder av blommor i din hjärna utan även känslor du får av blommor som växer eller vissnar, rum där du har blommor och narrativ om blommornas roll i ditt liv. Sammantaget förklarar en ram vad du avser när du talar om något. Det handlar om vad du uppfattar som normalt. Din blom-ram är din normalbild av en blomma.

Annons

Annons

Människor förändras genom berättelser, liknelser och känslor. Medvetet tänkande är en liten del av allt vi tänker, bara 2%. När vi resonerar medvetet om en ram saknas alltså 98% av informationen. Med berättelser knyter vi idéer till vårt undermedvetna. Metaforer gör informationen meningsfull genom att placera idéerna i ett sammanhang som vi redan förstår. Med känslorna förstår vi om något är bra eller dåligt och om vi tycker en idé är viktig.

Ramar är kopplade till varandra genom människans biologi, de är inte abstrakta och avgränsade som i ett traditionellt uppslagsverk. En ram är ett biologiskt nätverk som påverkas av hur vi upplever omgivningen. Du upplever en idé på olika sätt beroende på vilken ram kroppen aktiverar.

I politiska ramar ingår värderingar, de anger varför vi tycker något är rätt eller fel och i vilken riktning samhället borde utvecklas. Ta klimatkrisen som exempel. Så här skulle vi kunna argumentera för åtgärder mot koldioxidutsläpp.

Vi rör oss mot en framtid fria från klimathotet, fria från hotet mot vår hälsa, fria att bestämma över våra liv. Familj och vänner kan tälta tillsammans i en frisk natur. Vi kan fiska och njuta av friluftslivet och bada i friska sjöar. Vi når dit via ett kretslopp i balans, genom investeringar i förnybar energi, elektrifierade transporter och en komplett omställning av industrins beroende av fossila bränslen.

Svensk vänster använder inte hela hjärnan i politiken. För att nå politisk framgång måste vi lära oss hur människor tänker och kommunicerar. Först då kan vi formulera bättre idéer som når människors hjärnor och hjärtan och som visar vägen till ett omtänksamt, solidariskt och ansvarstagande samhälle.

Rikard Linde

“Vad är framing - Varför människor tycker som de gör och hur det formar samhället.”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan