Annons

Annons

Travtränare straffas hårt för piskincident

Den uppmärksammade piskincidenten på Örebrotravet får hårda följder.

Den italienske travtränaren Alessandro Gocciadoro döms till sex månaders körförbud och får inte längre använda sin svenska filial.

Skötaren Marco Pedrazzini, som var den som höll i körspöet, stängs av i 18 månader.

Travhästen Zarina Bi utsattes för två otillåtna piskrapp, så kallade enhandsdrivningar, på uppvärmningen inför ett av V75-loppen på Örebrotravet i lördags. Hästen ströks inför loppet efter att märken från slagen uppdagats, och nu straffas både tränare och den lärling som utförde rappen.

"Det rörde sig om opåkallat och oprovocerat våld mot hästen, vilket har chockat hela trav-Sverige.", skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Portas från Sverige

Tränaren Alessandro Gocciadoro åläggs med sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud. Dessutom portas italienaren i princip från Sverige – Svensk Travsport har återkallat godkännandet för den svenska filial som har bedrivit från och med den 24 april i år.

"Den massmediala spridningen av händelsen på Örebrotravet har varit enorm och kopplingen är stark till Alessandro Gocciadoros stall och verksamhet. Det är inte heller första gången hans namn är inblandat i sammanhang där det blir negativ publicitet och stor uppmärksamhet på situationer som ligger mycket långt ifrån hur Svensk Travsport anser att hästar ska behandlas", säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport, i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Gocciadoros ansvar förstärks också av att hans lärling Marco Pedrazzini, som var den som piskade hästen, inte har någon giltig licens.

Beträdandeförbud i Sverige

Även Pedrazzini straffas hårt. Han tilldelas körförbud och beträdandeförbud på svenska banor i 18 månader. Dessutom ska han betala 20 000 kronor i böter.

"Den svenska travsporten vilar tungt på hästvälfärd och hästen i centrum. De senaste dagarna har vi associerats med bilder och agerande som ligger mycket långt ifrån vår värdegrund och travsporten har tagit stor skada av det som skett. Det som har inträffat är helt oacceptabelt och hör inte hemma i vår sport", säger Maria Croon.

Domen mot Pedrazzini gäller från den 2 maj och domen mot Gocciadoro gäller från den 5 maj.

Lasse Mannheimer/TT

Emil Persson/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy