Annons

Annons

De hjälper misshandlade kvinnorna i Skaraborg

På Utväg Skaraborg finns hjälp att få för de som är utsatta för våld i nära relation.

Annons

Att en redan fängelsedömd man kan ge sig på samma kvinna igen i väntan på att domen verkställs är fruktansvärt anser Utväg Skaraborg.

– Samtidigt är jag inte förvånad över att det sker - tyvärr, säger samordnaren Anna Mårstad.

För kvinnor som lever i en våldsam relation finns hjälp att få. Utväg Skaraborg är en verksamhet som arbetar mot våld i nära relationer. De är vana att höra kvinnors berättelser om livet i våldsamma relationer.

Att misshandeln kan fortsätta även efter att kvinnan anmält eller som i fallet i Skara - där mannen också dömts - är olyckligt.

– Har de inte kontaktförbud eller sitter frihetsberövade under tiden kan de ta kontakt igen, säger Anna Mårstad.

– Det kan ta väldigt lång tid innan en dom verkställs eller överhuvudtaget kommer upp i rätten. Den tiden är det kontaktförbud och skyddat boende man kan få erbjudande om, berättar hon.

I den bästa av världar hade skyddet för de utsatta kvinnorna behövt vara bättre än idag anser Anna.

Annons

– Det är klart att man hade önskat att det fanns mer skydd tillgå för de som är utsatta. Att man på något sätt kunnat övervaka våldsutövarna i väntan på dom eller verkställande av fängelsestraff.

Annons

Det finns i dagsläget en utökad form av bevakning, men den används sällan.

– Det finns en form av kontaktförbud där man har fotboja.

I annat fall är det kvinnan som är utsatt som får flyttas till ett skyddat boende, något som socialtjänsten i den aktuella kommunen kan erbjuda.

Behöver man vägledning och hjälp kan man vända sig till Utväg Skaraborg.

Utväg för de utsatta

Utväg består av en samverkan mot relationsvåld mellan hälso- och sjukvården, polisen, kriminalvården, åklagarmyndigheten och socialtjänsten i Skaraborgs 15 kommuner.

– Det är en myndighetssamverkan där vi kan erbjuda stödjande och bearbetande samtal. Man kan vända sig till oss oavsett om man lever i en relation som är våldsam eller har lämnat en sådan relation.

Utväg Skaraborg jobbar under tystnadsplikt, men har en anmälningsplikt om det finns barn med i bilden.

Mellan 08-09 på vardagar är telefonen öppen för rådgivning. Det kan exempelvis handla om att hjälpa utsatta kvinnor med att koppla in socialtjänst eller polis. Men Utväg erbjuder också stöd till de som utövar våld i nära relation eller har problem med ilska och aggressivitet som går ut över sina nära relationer.

Annons

– Man kan kontakta oss övrig tid också så hör vi av oss så fort vi hinner.

Samtalsvåg efter pandemin väntar

Något ökat tryck vad gäller samtal från utsatta kvinnor under just coronapandemin har man ännu inte märkt av - även om Utväg Skaraborg tagit höjd för att möta ett sådant.

– Den samtalsvågen kan komma längre fram. När man lever isolerat är det svårt att be om hjälp. När samhället öppnar upp igen så får man möjlighet att ringa det där samtalet.

Annons

Anna Mårstad liknar det vid att samtalet ofta ökar efter sommarsemestern.

– Det kommer med en fördröjning. Den som är utsatt hör av sig när livet återgår till det vanliga igen.

Därför är det också viktigt att alla håller ögon och öron öppna och slår larm om man misstänker att någon far illa.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy