Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Stoppa skövlingen - annars går det åt skogen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Att Brasiliens president Jair Messias Bolsonaro råkar heta Messias skänker honom ingen ikonisk given världspopulistisk dyrkan, det är han väldigt långt ifrån, eftersom det är han som står bakom omfattande regnskogsskövling.

Och den ursprungsbefolkning som skyddar regnskogen och känner den innan och utan är nu svårt drabbade av Corona, givetvis är detta inget som tynger Bolsonaro som inget hellre vill än att tjäna pengar på att detta paradis skövlas för olika ändamål. Därför vädjar Arthur Virgilio Nero om akut hjälp.

Även om inte regnskogarna producerar all världens syre och inte heller reducerar allt överflödigt koldioxid som bidrar till växthuseffekten, anser jag att det är rent vansinne och hyckleri att förminska betydelsen utan våra regnskogar, som är en del av jordens lungor, tillsammans med många andra viktiga växter.

Om det nu skall ses som så ohyggligt viktigt att skärpa alla åtgärder och beskatta det mesta som bidrar till ökad koldioxid i atmosfären, så borde allt som bidrar till att minska det om än så lite värdesättas högre och framförallt skyddas.

Annons

Varför har inte större insatser satts in för att skydda och bevara våra regnskogar och varför satsas det inte ekonomiska resurser på växtlighet både på land och i hav som kan reducera mängden koldioxid.

Annons

Vill man skapa meningsfull sysselsättning så är det miljövård och planteringar man ska satsa på. Så kanske fler platser på jorden kan bli små paradisliknande oaser. Om man antar att man enbart skall få se paradiset i nästa liv så är det ju inte så konstigt om man låter det vi har nu ”gå åt skogen”. Det är ett ganska så farligt synsätt att inte värdesätta det vi har nu, då kan utgången och konsekvenserna bara bli ett resultat utav den visionen.

Därför vädjar även jag om att vi måste agera för att skydda det vi har idag, för vi kan inte ta för givet att det liv vi har idag finns kvar imorgon om vi inte själva försöker värna det.

/Jilla Avonti

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy