Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Mali 12 från Trängregementet på väg till sitt uppdrag

Stefan Sahlström, kontingentschef Mali 12.

Annons

Mali 12 är nästa svenska bidrag till FN-insatsen MINUSMA i Mali. Det är Trängregementet i Skövde som ansvarar för Mali 12, liksom för Mali 11, som snart är på väg hem.

Mali 11 är snart färdiga med sin insats, och Mali 12 tar över. Under våren har förbandet genomgått utbildning inför utlandsinsatsen, men också viss omorganisation uppger regementet i ett pressmeddelande.

– Mali 12 är ett skytteförband och kallades tidigare för LIPTG, Light Infantry Patrolling Task Group, säger Stefan Sahlström, kontingentschefen för Mali 12 i pressmeddelandet.

Annons

– En del av förbandet kallas nu för MIRC, Mechanised Infantry Recognocance Company, och övriga delen av kontingenten stödjer MIRC-uppgiften. Detta förtydligar vår uppgift, som utöver etablering av en ny camp består av att stridsspana, bevaka, patrullera, skydda objekt, person eller verksamhet och ge stöd till polis. Efterföljande förband, Mali 13, kommer också att ha likartade uppgifter.

Trängen och P7

Mali 12 består till övervägande del av logistiksoldater från Trängregementet och skyttesoldater från Södra skånska regementet P7.

Annons

– Mali 11 har nedmonterat och omstrukturerat den tidigare campen i Timbuktu. De har sett till att de saker vi behöver kommer till Gao. Vi ska nu etablera en camp på tyska Camp Castor i Gao i östra Mali, säger Stefan Sahlström.

Den svenska nationella stödenheten NSE kommer samtidigt att vara kvar i Bamako. Där finns FHQ, Force Headquarters, alltså den högsta militära ledningen för FNs Mali-insats MINUSMA.

Vad innebär det att etablera en camp?

– Det innebär att vi bygger upp och förbereder campen för vår och för kommande styrkors verksamhet. Förråd, verkstad, stabsarbetsplatser, uppställningsplats och verksamhetssystem ska komma på plats. Därefter kommer vi att utföra övervakning och patrullverksamhet, säger Stefan Sahlström.

– En viktig del av arbetet, både i Gao men också i Bamako, är att bygga relationer och ett effektivt samarbete med framför allt den tyska styrkan i MINUSMA.

I karantän

Hur påverkas Mali 12 av corona-krisen?

– Vi har givetvis fått anpassa vårt arbetssätt för att förebygga och förhindra smittspridning. Vi är dessutom i karantän i fyra veckor inför det att vi börjar lösa uppgiften. Två veckor i Sverige och två veckor i Mali.

Annons

Läget i Mali oroligt och hotnivån är hög. Det finns etniska och politiska motsättningar och flera olika terrorgrupper är verksamma i landet. FN-insatsen i Mali bedöms vara den farligaste av alla nu pågående FN-insatser.

– Vi är väl förberedda. Det är hög kompetens, bra organisation och en positiv attityd i förbandet. Stämningen är god, och vi ser fram emot att komma iväg och lösa vår uppgift, säger Stefan Sahlström.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy