Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Tidaholmsförslag: Stoppa flytten av Barnens hus till museet

Det görs ett försök att förhindra flytten av Barnens hus till Tidaholms museum. Ett Tidaholmsförslag har fått tillräckligt med röster för att tas upp politiskt.

Tidaholms museum.

Ove Skatt, Olle Ask, Arne Axelsson, Dan Wrangenfeldt står bakom Tidaholmsförslaget med rubriken ”Stoppa flytten av Barnens hus till museet”.

Det krävs 50 röster för att det ska tas upp i kommunfullmäktige och sedan den 24 april har förslaget fått drygt 90 röster. Motståndarna tycker att det är fem i tolv men frågan är om det inte är fem över tolv eftersom det togs ett beslut i fullmäktige i april om att godkänna projekteringen av samlokaliseringen och samordningen av verksamheterna Barnens hus, turistbyrån och Tidaholms museum.

Annons

Förslaget i sin helhet

I Tidaholmsförslaget ges en bakgrund till protesterna. Nedan följer Tidaholmsförslaget i sin helhet,

Annons

2018 togs ett beslut att Barnens hus skulle flyttas från gamla Samrealskolan till Tidaholms museum vilket innebär att museet tappar 450 kvadratmeter av sin yta i stora utställningslokalen. En ombyggnad är planerad med uppsättande av vägg, inredande av snickarverkstad och tvättstuga samt kontor och sociala utrymme för de som arbetar med barnens hus.

Det gör det omöjligt i framtiden att bygga utställning av den kvalité som varit kännetecknande för Tidaholms museum.

Lokalen som museet förvaltar är Vulcans gamla mekaniska verkstad från 1870-talet, en miljö där tiden stått still och har mycket av sitt ursprung bevarat. Här byggdes och konstruerades de maskiner som gjorde Vulcan och Tidaholm känt som världens största tändsticksfabrik. Det är att betrakta som kulturmord att ändra och göra ombyggnationer i denna anrika industrilokal. Flytten och uppbyggnaden av barnens hus är budgeterad till 6,5 miljoner kronor, en siffra som lätt kan komma att medföra ytterligare extra anslag. Hur mycket har Kristone konsultbyrå och inblandade arkitekter kostat redovisas inte.

Konsulter och arkitekter har arbetar fram förslag men har inget ansvar gentemot uppdragsgivaren. Det är upp till politikerna att ta beslut. Att blanda ihop olika intressegrupper finns det ett otal exempel på att det inte är så väl genomtänkt.

”Stanna upp och ta en paus”

I tiden framöver efter coronas härjningar kommer vårt land att präglas av ekonomisk återhållsamhet av sällan skådat format. Det gäller såväl för staten, kommunerna och privatpersoner. Det kommer att ta många år innan vi är tillbaka om det överhuvud någon gång blir som förut.

Annons

Annons

– Beslutet att flytta från gamla Samrealskolan är oåterkalleligt men det talas inte om när flytten ska vara genomförd. Därför bör kommunen stanna upp, ta en paus och tänka till så det inte onödigtvis hastas fram.

Kommunfullmäktige bör förslagsvis titta närmare på alternativ som;

• Marbodal Center - Marbodal flyttar sin tillverkning till Jönköping om något år. Marbodal Center skulle i så fall vara perfekt för Barnens hus.

• Rosa skolan . Som den kulturbyggnad den är måste den renoveras för att inte förfalla. En kostnad med eller utan verksamhet. Varför inte Barnens Egna hus.”

– Vi värnar om industri och bilmuseet, slutar förslaget som undertecknats av Ove Skatt, Olle Ask, Arne Axelsson och Dan Wrangenfeldt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan