Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

V vill villkora jobblöfte med vårdutbildning

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.

Annons

Vänsterpartiet föreslår en storsatsning på utbildning för äldreomsorgen.

Timanställda ska lovas fasta jobb om de åtar sig att jobba halva dagen och utbilda sig resten av tiden.

– För att få fast anställning ska man förbinda sig att ta yrkesutbildningen till vårdbiträde eller undersköterska. Då skulle man kunna gå från, som nu, en stor andel timanställda till i huvudsak fast anställda, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Det skulle också ge möjlighet att utbilda alla de som nu saknar en grundläggande vårdutbildning, inklusive smittskydd.

Annons

– Då skulle man lyfta kvaliteten i äldreomsorgen och vi skulle inte ha det som nu, att det är så många som går hem till samma person och rör sig mellan olika arbetsplatser, vilket bidrar till smittspridning, säger V-ledaren.

Annons

V har lagt liknande förslag tidigare, men har utvecklat och vidgat det. Sjöstedt presenterade det för statsministern på partiledarnas veckoträff där de får information om coronaläget.

Kristdemokraterna har varit inne på liknande tankar och LO-facket Kommunal, som organiserar fotfolket i vården, och kommunernas och regionernas företrädare SKR har också lagt fram propåer om utbildning och vårdjobb i kombination.

Vänsterpartiet har inget tak för hur många som skulle omfattas och inte någon klar uppfattning om kostnaderna.

– Men det handlar om tiotusentals personer, säger Sjöstedt.

Staten skulle stå för kostnaderna för utbildningen och ersättningen till den enskilde, medan kommunerna betalar lön för den tid de arbetar.

Lars Larsson/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy