Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Hög tid att reparera sjukförsäkringen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Coronaviruset har lett till ett kraftigt ökat antal sjukskrivningar. Och värre lär det bli – Försäkringskassan beräknar att kostnaderna för bland annat sjuklön under 2020 kommer öka med tio miljarder.

STOCKHOLM 20170202Försäkringskassans app, sjukanmälan via mobiltelefonFoto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

I det här läget är det extra angeläget att sjukförsäkringen fungerar rättssäkert och ger trygghet åt den som blir sjuk. Så är det inte idag. På grund av ett antal politiska beslut – alltifrån alliansregeringens borttagande av den bortre tidsgränsen till den rödgröna regeringens siffersatta mål – har många, inte minst LO-medlemmar, tvingats jobba trots att de är sjuka.

Annons

Annons

Nu har regeringens utredare lagt fram en rad förslag som tar rejäla steg i rätt riktning för att reparera sjukförsäkringen. Det tycker vi som jobbar fackligt är väldigt bra. Särskilt viktigt är att Försäkringskassans prövning mot låtsasjobb föreslås upphöra.

Det är hög tid att politikerna ser sanningen i vitögat. Vi kommer inte att ha färre sjukskrivningar till följd av coronaviruset– snarare fler. Regeringen måste därför gå vidare med en ny lagstiftning till riksdagen. Och det snarast. Sjukförsäkringen är i stort behov av reparation!

Annica Falck ordförande LO-facken i Skövde

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan