Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Coronaviruset stoppar barnens försäljning av majblommor: ”Vi måste ta vårt ansvar”

Först sköts årets försäljning av majblommor upp till efter sommaren, och nu ställs den in. Istället förlängs den digitala försäljningen av majblommor – som hittills inte kan mäta sig med intäkterna när skolbarn säljer blomman.

– Vi hade verkligen hoppats på att barnen skulle kunna sälja majblommor 2020, säger Tove Lindahl Greve, Majblommans generalsekreterare.

Årets försäljning av majblomman, som traditionellt utförs av skolbarn och volontärer, har varit lika osäker som mycket annat under coronapandemin. I mars kom besked om att försäljningen skjuts upp till efter sommaren, och i april lanserades den digitala insamlingen i väntan på en fysisk försäljningsstart i höst. Men nu kommer beskedet att skolbarnens försäljning av majblomman inte kommer att äga rum alls i år.

Annons

Annons

– Vi kan inte chansa på att Folkhälsomyndigheten lättar på sina rekommendationer till i höst och vi måste ta vårt ansvar för barn, volontärer och allmänhet, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve i ett pressmeddelande.

Det är första gången på 113 år som barn inte säljer majblomman på stan och genom att knacka dörr. Istället förlängs den digitala insamlingen till den sista maj. Den digitala insamlingen har nämligen inte nått i närheten av samma intäkter som fysisk försäljning.

– Vi har fått in nära sju miljoner kronor digitalt hittills, att jämföra med de 67 miljoner som barnen samlade in förra våren. Kort sagt behöver vi kompensera för den inställda försäljningen på alla sätt vi kan hitta på.

Årets rosa-orangea majblomma kommer att säljas fysiskt under nästa års insamling, tillsammans med en hemlig blomma för 2021.

– Just nu kan vi inte berätta mer, men vi lovar att nästa insamling blir något alldeles extra, säger Tove Lindahl Greve.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy