Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Tänk om vi bygger ett hållbart samhälle

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige är som bäst när vi hjälps åt. När vi gör det vi kan för andra och ställer upp för varandra. När det verkligen gäller klarar vi som samhälle mycket - och det kommer vi behöva göra även framåt.

Coronapandemin har satt stora delar av vårt sätt att leva på sin spets. Människors liv, hälsa och ekonomi står på spel och flera samhällssektorer prövas nu hårt. I den akuta krisen måste vi göra vad vi kan för att rädda liv och minska smittspridningen, men det kommer att komma en tid när vi tillsammans behöver bygga upp samhället igen. Det arbetet behöver börja nu, och det samhälle vi skapar måste vara något bättre än det vi lämnat bakom oss. Återuppbyggnaden behöver ske både globalt och lokalt - och vi i Västra Götaland behöver göra vår del.

Annons

Tänk om vi bygger skyddsvallar mot stormen. Som gör att vi som samhälle som kan stå starkare när nästa kris kommer - oavsett vilken den är. För Miljöpartiet är prioriteringarna tydliga - vi vill se en region öppen för alla, som står upp för de mest utsatta och tar klimatutmaningen på allvar. Tillsammans kan vi rädda både jobben och planeten, säkra barns uppväxtvillkor och skapa ett samhälle som ger trygghet för framtiden. Alla har ett stort arbete framför sig. Staten behöver göra sin del, men vi behöver också göra vår.

Annons

Tänk om vi bygger ett hållbart samhälle. Där de investeringar vi gör idag inte bara är bra för oss som lever här och nu, utan också för framtiden. Det lokala miljö- och klimatarbetet får inte tappa takten - det måste växlas upp. Vi vill att våra resor ska vara enkla att göra med tåget och cykeln är fantastisk för både egna hälsan och andras. Vi vill göra det möjligt för fler att odla maten nära där vi bor och att vi tar tillvara sol, vind och matavfall för producera energi och bränsle som vi behöver.

Tänk om vi bygger en trygg sjukvård och omsorg i hela Västra Götaland. Som finns där du behöver den och när du behöver den, både på vårdcentralen nära dig och i din telefon när du väljer det. Vården och omsorgen är en central del av vårt välfärdssamhälle, och under coronapandemin har det blivit tydligt hur avgörande en väl fungerande vård är för både samhället och för varje människa. De investeringar vi gör idag kommer betala tillbaka dubbelt upp. Vården ska finnas där för dig när du behöver den, oavsett var i regionen du bor och vem du är.

Annons

Tänk om vi bygger ett jämställt Västra Götaland. Ett samhälle där du är fri att leva ditt liv oavsett vilket kön du har. Där ingen behöver vara rädd eller förtryckt. Ett samhälle där jämställdhet är en självklarhet. Där lika lön ges för lika arbete och vi har samma förutsättningar när vi söker jobb. Ett jämställt samhälle där vi blir bemötta för den person vi är.

Annons

Den globala pandemi som vi nu står i kommer att förändra världen för en lång tid framöver. Vilken förändringen blir är upp till oss. Vi vill ta oss ur coronakrisen med hopp, handling och trygghet - och det behöver ske på alla plan. Globalt, nationellt och lokalt.

Framtiden skapar sig inte själv. Vi skapar själva vår framtid. Här och nu.

Ulrika Frick (MP), regionråd

Tony Johansson (MP), hälso- och sjukvårdsgruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan