Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Ållebergselever om att ta studenten under pandemi

Text: 

Hanna Ebenhardt och Teodor Ahlqvist, som tar studenten i vår, är nöjda över att det trots allt blir ett studentfirande på Ållebergsgymnasiet.

– Vi tycker att skolledningen lyssnat bra på elever och deras åsikter, säger Teodor.

De berättar också om undervisningen på distans och hur det är ta studenten när samhället drabbats av en kris.

Hanna Ebenhardt och Teodor Ahlqvist ska ta studenten i vår. Normala år brukar studenter åka på flak längs S:t Olofsgatan, men så ser det inte ut att bli i år.

Årets studentavslutning vid Ållebergsgymnasiet blir inte som vanligt, på grund av samhällets förbud för större folksamlingar, för att inte ge coronaviruset möjlighet till snabb spridning. Skolledningen har presenterat en plan för att fira studentavslutningen så gott det går i den rådande situationen, med samling för eleverna i klassrummen och utspring utan publik.

– Vi tycker att skolledningen lyssnat bra på elever och deras åsikter. Jag och många andra är tacksamma för det arbete skolan lagt ner för att göra det så bra och så vanligt som möjligt, säger Teodor Ahlqvist, en av eleverna som snart ska ta studenten vid Ållebergsgymnasiet.

Annons

Annons

– Det är klart att det kan finnas de som är besvikna, men man måste också inse hur situationen är. Vi är i alla fall nöjda. Många var oroliga för att det inte skulle bli något alls och därför har det här blivit positivt, säger Hanna Ebenhardt, som också ska ta studenten.

Hanna har tillsammans med kompisen Elsa Hallman startat ett särskilt instagram-konto där elever har kunnat framföra åsikter och tanker kring årets studentfirande. Det kom in mycket synpunkter och dessa sammanställdes sedan i ett mejl som skolledningen tagit del av. Sedan har möten skett mellan skolledning och studentkommittén med representanter från avgångsklasserna, bland andra Hanna och Teodor.

– Det har varit väldigt trevliga möten. Skolledningen har lagt ner otroligt mycket tid på att lyssna på vad vi elever har att säga, säger Teodor.

Lär sig på distans

Den sista delen av deras tid i gymnasiet har eleverna nu fått undervisning på distans.

– Vi hade först förhoppningen att vi skulle vara tillbaka från distansundervisningen efter påsk, då kändes det väldigt långt borta att vara hemma hela vägen till sommaren, säger Hanna.

Men så ser det alltså ut att bli nu.

– Jag tycker att distansundervisningen har fungerat relativt bra. Men jag tror att många känner en större press när man arbetar hemma och jag tror inte heller att man får lika mycket gjort hemma som i skolan, man får inte samma motivation, säger Teodor.

Annons

– Allting blir skriftligt. Om vi skulle haft en muntlig argumentation har det blivit en skrivuppgift istället, allt har blivit samma upplägg, det har varit lite tråkigt, säger Hanna.

Annons

Eleverna sakar också den sociala biten i att få ses på skolan.

– Som att få prata med folk och fråga hur de mår och vad som händer, säger Teodor.

Den ljusnande framtid…

Coronapandemin har inte bara gjort den sista tiden på gymnasiet och studentavslutningen annorlunda. Studenterna möter också ett förändrat arbetsliv med ökad arbetslöshet.

– Det handlar mycket om att hålla hakan högt, vi måste kämpa vidare och försöka hitta lösningar, det går inte att gräva ner sig nu, säger Teodor.

Hanna berättar om kamrater som planerat att läsa vidare i höst och hoppats komma in med hjälp med högskoleprovet, men det har ju blivit inställt.

Efter studenten ska Teodor börja på en timanställning. Hanna har sökt högskoleutbildningar, men det kan också bli så att hon börjar jobba.

– Man vågar inte skapa alltför starka framtidsplaner, vi vet inte hur det blir, säger Hanna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan