Annons

Annons

Coronan satte stopp – nu visas Così fan tutte på nätet i stället

Ann-Kristin Jones i rollen som Dorabella och Matilda Sterby som Fiordiligi i Mozarts opera Così fan tutte i Göteborgsoperans version, som producerats av Skövdescenen.

Annons

Allt var klart för premiär. Två dagar innan kom beskedet: föreställningarna ställs in. Nu kommer GöteborgsOperans uppsättning av ”Così fan tutte” att streamas kostnadsfritt.

Den 14 mars skulle Mozarts snabba förväxlingskomedi Così fan tutte haft premiär på GöteborgsOperans Skövdescen. Efter två veckor med föreställningar i Skövde skulle ensemblen sedan ut på en lång, fullbokad turné i regionen och avsluta med ett antal föreställningar på GöteborgsOperans lilla scen.

Men ingenting blev som planerat. Samma dag som genrepet var planerat kom beskedet: alla föreställningar ställs in med omedelbar verkan med anledning av restriktionerna kring det nya corona-viruset covid-19.

Regissören Mattias Ermedahl minns beskedet, som han och hela produktionen fick.

– Det är en oerhört speciell situation att stå framför en ensemble i full mask och kostym och säga ”det blir inget” efter nio veckors repetitioner. Luften gick ur oss alla, säger Ermedahl.

Men ur ensemblen föddes en stark energi, ett jävlar anamma att ändå göra någonting, inte bara splittras och vänta. Genrepet filmades och den föreställningen kommer att sändas nu på söndag. Filmen kan sedan ses på GöteborgsOperans sajt HemmaOperan i tre veckor framåt.

Annons

Annons

– Man kan säga att vi nu bjuder publiken på ett slags filmat genrep av vad som inte kunde ges denna vår. Jag ser det som ett slags tröstpresent till publiken, särskilt till alla de som redan hade köpt biljetter, men vi ser det även som ett avslut för vår egen skull, säger Mattias Ermedahl.

Mattias Ermedahl understryker att han har regisserat för scen – och egentligen inte för kamera – men är väldigt glad för att man via digitala visningar kan ge publiken en fin upplevelse via skärm när inga liveföreställningar kan genomföras. Sen är förhoppningen att uppsättningen av Così fan tutte också kommer att spelas live i framtiden.

Om sin version av Così fan tutte säger Mattias Ermedahl:

– Det är en berättelse om att fånga dagen! Förverkliga dig själv! Följ ditt hjärta! Skriven 1790, i brytpunkten mellan upplysningstid och romantik, känns den musikaliskt fulländade Così fan tutte i allra högsta grad aktuell för vår tid.

– Mozart och da Ponte låter rätt bli fel och fel bli rätt. I vår uppsättning, 230 år senare, jobbar vi oförtrutet vidare med frågan: Är känslans seger över förnuftet kanske i själva verket det förnuftiga?

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy