Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

"Lilla hjärtats" mamma åtalas för mord

Kammaråklagare Anna Lander under pressträff med anledning av att åtal väcktes i målet som rör den döda treåringen i Norrköping

Annons

Efter flera år i familjehem återfick föräldrarna vårdnaden om sin treåriga dotter. Tio månader senare hittades hon död i parets bostad i Norrköping.

Nu åtalas mamman misstänkt för mord på sin dotter.

Kvinnan åtalas för att tillsammans och i samförstånd med flickans pappa ha mördat treåringen, som i medierapporteringen kommit att kallas för "Lilla hjärtat". De båda häktades kort efter att flickan hittades död i lägenheten i slutet av januari i år, men pappan dog i häktet i februari och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Enligt åklagare Anna Lander har paret dödat flickan genom trubbigt våld, hon hade bland annat skador på huvud och rygg, och genom att ge henne olika typer narkotikaklassade preparat.

– De har försatt henne i ett tillstånd av vanmakt, genom att ge henne fyra olika narkotikaklassade preparat, vilket gjort att hon hamnade i ett tillstånd av nedsatt medvetande och brist på kroppslig kontroll.

Annons

Underlåtenhet

Enligt rättsläkaren har våldet tillsammans med preparaten som flickan fått i sig lett till hennes död.

Annons

Som vårdnadshavare hade mamman en skyldighet att skydda och ta hand om sin dotter, säger Anna Lander.

– Jag menar att hon inte har gjort det. Hon har inte hindrat att flickan fått motta det här våldet, eller att hon har fått de narkotiska preparaten i sig. Hon har också underlåtit att larma när hon sett att hon varit så sjuk – då menar jag att hon av underlåtenhet har berövat flickan livet.

Pappan visade

Flickan låg död i lägenheten i centrala Norrköping två dagar innan hon hittades av polis som fått larm av en person, som inte var någon av föräldrarna, om att något hänt i lägenheten.

– En man som sedan visar sig vara pappan i familjen öppnar dörren och släpper in polisen, säger Eva Andersson, kriminalinspektör vid grova brott i Norrköping.

Pappan visade tecken på att vara förvirrad och frånvarande. I lägenheten fanns även modern och parets andra barn.

– Polisen frågar fadern flera gånger om något har hänt och om de behöver hjälp, säger Andersson.

Pappan visade då in polisen i ett av barnens rum där polisen hittar den döda flickan, varpå båda föräldrarna greps.

I andra hand yrkar åklagaren på att mamman döms för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Kvinnan åtalas även för två fall av synnerligen grov misshandel, ett fall gentemot dottern och ett fall gentemot sin son. Båda dessa fall handlar om att kvinnan ska ha gett sina barn olika typer av narkotikaklassade preparat.

Hon åtalas också för brott mot griftefriden för att ha behandlat dotterns kropp på ett "skymfligt" sätt efter hennes död.

Annons

Förnekar brott

Kvinnan har genomgående förnekat brott. Enligt både henne och den nu avlidna pappan handlar det om en olycka, då flickan ska ha ramlat i badkaret och slagit i huvudet, säger hennes advokat Per Oehme.

Annons

– De utlåtanden från rättsläkaren och rättskemister som vi har fått menar jag inte stödjer att det är uppsåtligt dödande. Snarare tvärtom stödjer det min klients minnesbilder och flickans pappas yttranden om att det är ett olycksfall som har inneburit att hon fått en hjärnblödning som sedan gått vidare och givit henne en akut lunginflammation.

Hans klient förnekar att hon gett något av barnen någon form av preparat, men enligt Per Oehme har pappan sagt att han försökte med livräddande åtgärder.

– Det ligger inte så långt borta att han då kan ha givit henne något kramplösande eller smärtstillande, men det är inget han berättar om, säger Oehme.

Brott mot griftefriden

Kvinnan var också så pass påverkad att hon inte verkar ha uppfattat att flickan hade dött, säger Per Oehme.

Advokaten ställer sig även frågande över rubriceringen om brott mot griftefriden.

– Dag ett beslutade åklagaren att min klient inte skulle delges sådan misstanke. Det blev hon dock för en vecka sedan, och nu finns det med i åtalet. Hon har varken varit delaktig eller medveten om det brottet, det är pappan som har beskrivit att det är han som gör det.

Fallet med den treåriga flickans död, som efter en publicering i DN kommit att kallas "Lilla hjärtat", har fått stor uppmärksamhet. Hon dog i hemmet hos de biologiska föräldrarna sedan hon skickats tillbaka till föräldrarna efter att ha vuxit upp i fosterfamilj.

Annons

Beatrice Nordensson/TT

Marc Skogelin/TT

Från vänster: Kriminalinspektör Eva Andersson, åklagare Anna Lander, och kriminalinspektör Anna Nedwik, under fredagens pressträff om åtalet mot den treåriga flickans mamma.

Flickan låg död i lägenheten två dagar innan hon hittades av polis, säger åklagare Anna Lander.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy