Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Kommunen måste garatera sommarjobb till unga

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hela världen har stannat upp för att bekämpa Coronapandemin. Det är den största krisen sedan världskrigen och lämnar få oberörda. Men även under Coronapandemin behöver människor få livet att fungera.

Därför har Sveriges S-ledda regering och riksdagens oppositionspartier hjälpts åt för att rädda liv, rädda jobb och rädda människors ekonomi. Tillsammans har de enats om stora stödpaket för att hjälpa krisande företag, förbättrat a-kassan för att öka den ekonomiska tryggheten för de som förlorar jobben och ett ekonomiskt stöd för den hårt pressade välfärden.

Annons

Statsminister Stefan Löfven är tydlig med att den här krisen är som ett maratonlopp, vi kommer få leva med detta i månader snarare än veckor. Därför kommer fler krispaket behövas framöver. Nyligen meddelade regeringen att man ska satsa över 180 miljoner kronor för att kunna finansiera 20 000 sommarjobb ute i kommunerna. Ett första jobb är avgörande för att få in en fot på arbetsmarknaden. Dessutom är en inkomst under sommaren, då unga varken får studiebidrag eller lunch i skolan, nödvändigt för att ekonomin ska gå ihop för många familjer. Det är alltså både bra för samhället i stort och avgörande för ett mer rättvist samhälle att fler unga får chans till sommarjobb.

Annons

Därför kräver SSU Skaraborg att alla kommuner i Skaraborg inför en sommarjobbsgaranti för alla unga i gymnasieålder. Det ska inte vara personliga kontakter och nätverk som avgör om en ung person får ett sommarjobb eller inte, många av de som mest behöver ett sommarjobb blir ofta utan. Det finns väldigt mycket unga kan göra som skapar nytta för kommunen, våra invånare och de unga sommarjobbarna. Det kan handla om att anordna läxhjälp åt grundskoleelever, leverera mat till äldre som är isolerade eller fritidsaktiviteter för alla de barn som är hemma under sommaren.

Nu när regeringen skjuter till stora resurser är det viktigt att Skaraborgs kommuner också tar sitt ansvar, särskilt nu när privata arbetsgivare har det väldigt tufft och många unga kommer ha svårt att få sommarjobb på egen hand. Därför vill vi se sommarjobbsgaranti för alla unga i kommunen!

Annons

Philip Botström, Förbundsordförande SSU

Jesper Ekblad, Distriktsordförande SSU Skaraborg

Emma Luna, Ordförande SSU Skara

Nour Alnashef, Ordförande SSU Tibro

Sofie Ask, Ordförande SSU Mariestad

Holger Patriksson, Ordförande SSU Skövde

Gabrijela Pasagic, SSU Lidköping

Nazer Amiri, Ordförande SSU Tidaholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan