Annons

Annons

Kollobeskedet: ”Vi gör vågen”

Sommarkollo för barn kan genomföras lokalt, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Annons

Sommarkollo för barn kan genomföras lokalt, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Vi gör vågen och hoppas på fler goda besked, säger Anna-Karin Hennig, tillförordnad generalsekreterare för Scouterna.

Barn och familjer som längtat efter sommarens kollo kan pusta ut – åtminstone om de planerat att göra det på hemmaplan. Stadsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten ger grönt ljus till att genomföra kollo- och lägerverksamhet i sommar – men bara lokalt.

– Vi tycker rent allmänt att det är viktigt att barn i så stor utsträckning som möjligt kan fortsätta med sina normala aktiviteter, sade Tegnell under måndagens presskonferens.

Beslutet motiverades bland annat med att kollo- och lägerverksamhet gynnar barns hälsa samt att myndighetens uppfattning är att barn inte är en stor faktor till smittspridningen.

Tegnell poängterade dock särskilt att verksamheterna måste ligga lokalt där barnen bor och att Folkhälsomyndighetens riktlinjer måste fortsätta följas. Det ska finnas möjlighet att tvätta händer ofta med tvål och vatten, det är att föredra om aktiviteter hålls utomhus och det ska hållas avstånd mellan sovplatser och sittplatser i matsalar, bland annat.

Annons

Frågor kvarstår

För scouterna innebär dagens besked att majoriteten av scoutkårerna kan fortsätta med sin planering inför sommarens lokala kårläger.

Annons

– I en tid av oro och ängslan så är fritiden, den trygga gruppen och skrattet så himla viktigt, så vi tar emot det här beskedet med öppna armar. Vi gör vågen och hoppas på fler goda besked, säger Anna-Karin Hennig, tillförordnad generalsekreterare för Scouterna.

Men några frågor kvarstår som scouterna fortsätter att leta förtydliganden kring. Det gäller bland annat hur de ska tolka regeln som förbjuder folksamlingar med fler än 50 personer.

– Vi jobbar redan mycket med smågrupper men flera av våra lokala föreningar samlar fler än 50 personer. Vi behöver ha en dialog med de lokala scoutkårerna så att de känner sig trygga, säger Anna-Karin Hennig.

Skönt för föräldrarna

I Sveriges ridlägers riksförbunds (SRR) styrelse har man följt utvecklingen noga. Beskedet att Folkhälsomyndigheten ger grönt ljus för sommarens läger är väldigt positivt, tycker Nina Brunstedt, sekreterare Sveriges Ridlägers Riksförbund och ägare av Säva Ridcenter AB.

– Ridläger är årets höjdpunkt för många barn. Jag har elever hos mig som är på läger i flera veckor i olika omgångar, de går inte bara på ett läger, säger Nina Brunstedt.

Annons

Hon tror att dagens besked inte minst är lugnande för föräldrar och vårdnadshavare.

– Som förälder blir man ju orolig och man vill skydda sina barn. Nu blir det mindre oroligt för föräldrarna när de vet att det är hundra procent förankrat från myndigheterna att lägren kan genomföras, säger Nina Brunstedt.

Ellinor Knoxborn/TT

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy