Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Avgörande om pengar till sjukvården skjuts till i höst

Text

Den stora politiska debatten om regionens budget för nästa år skjuts sannolikt upp till sent i höst, då beslut om en kompletteringsbudget, vars utformning kommer att ha stor betydelse, ska tas.

Detta är en bild från ett tidigare möte när regionfullmäktige sammanträdde i Kulturhuset i Skövde.

Regionfullmäktiges möte i juni brukar vara ett riktigt maratonmöte som pågår i två ofta långa dagar. Skälet till att mötet är extra långt är att det ska beslutas, men innan dess debatteras, om budgeten för nästa år.

Annons

Annons

I år blir det med all sannolikhet inte på detta sätt. Den grönblå regionledningen har lagt fram ett budgetförslag, men understrukit att budgeten behöver kompletteras i höst när effekterna av coronapandemin är mer kända. Socialdemokraterna har överhuvudtaget inte lagt någon skuggbudget med hänvisning till att läget är så osäkert och partiet har framhållit att man avser återkomma först i höst med ett budgetförslag. Vänsterpartiet har hittills heller inte lagt ett budgetförslag. Sverigedemokraterna har däremot presenterat ett eget budgetförslag.

Kortare möte

Enligt regionfullmäktiges ordförande Annika Tännström (M) ska beslut om budget tas vid mötet i juni, men det blir ett kortare möte än vanligt.

– Vi kör en kortare variant i juni. Det är inte hundra procent spikat, men det är ganska säkert att det blir ett endagars sammanträde i juni. Det är ändå viktigt att alla verksamheter har en budget att förhålla sig till, säger Annika Tännström.

Hon utgår från att företrädare även för partier som inte lagt ett budgetförslag kommer att berätta i talarstolen hur de tänker vid junimötet.

– Sedan kör vi ett större budgetfullmäktige i höst, förhoppningsvis på samma sätt som vi brukar, under två dagar, med en dag för sjukvård och en dag för regional utveckling. Hur det blir får coronaläget styra, säger Annika Tännström.

Sannolikt blir detta budgetmöte först i november, enligt Annika Tännström.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan