Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Röd symbolpolitik har urholkat en snabb återhämtning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige hade allvarliga problem redan innan
coronakrisen
. EU:s lägsta tillväxt, bland EU:s högsta arbetslöshet och växande kriminalitet tynger nu Sverige än mer. De illa gjorda ekonomiska vägval under Stefan
Löfvens
sex år som statsminister har bäddat för svaga förutsättningar för återhämtning.
Löfvens
skötsel av den ekonomiska politiken kommer till ett högt pris för alla som drabbas av krisens effekter.


Nu behövs stimulanser för att lindra krisens akuta effekter. Moderaterna har drivit regeringen i rätt riktning kring flera krisåtgärder, men mer behöver göras. För att säkra återhämtningen och trygga vägen mot full sysselsättning krävs även reformer för jobb och tillväxt. Regeringens symbolpolitik gjorde att Sverige gick försvagat in i krisen och riskerar att återhämtningen uteblir.

Stefan Löfvens ekonomiska politik har under sex år präglats av reformlöshet och symbolpolitiska experiment. Skattepolitiken är ett exempel, där det har varit viktigare för regeringen att vinna kortsiktiga mediala poänger, än att ta ett långsiktigt ansvar för landet. Plastpåseskatt, flygskatt, höjda drivmedelsskatter, avfallsförbränningsskatt, kemikalieskatt och skatt på kraftvärme. Listan på symbolpolitiska skattehöjningar som den rödgröna regeringen har pressat igenom de senaste åren kan göras än längre. I bästa fall har skattehöjningarna flyttat fokus från åtgärder som ekonomin egentligen behöver, i många fall har de tyvärr försämrat Sveriges förutsättningar att skapa jobb och välfärd.

Annons

Annons

Det är lätt att förstå den stressade barnfamiljens irritation över att behöva stå och scanna fruktpåsar för 38 öre stycke på ICA eller att man ska betala 30 kronor för kassarna man bär hem mjölken och majskrokarna i. Symbolpolitik som försvårar vardagen men inte gör någon nytta för statskassan eller miljön. Nu behöver Sverige ställa om till prioriteringar och reformer, som på riktigt ger förutsättningar för fler jobb och ökad välfärd.

Först och främst ska skyddsvallarna i de offentliga finanserna återställas i takt med att återhämtningen kommer på fast mark. Bara ordning och reda i de offentliga finanserna gör att hushåll kan konsumera, företag investera och landet möta nya kriser. Moderaterna kommer alltid prioritera skyddsvallar i ekonomin framför vidlyftiga utgiftsprojekt. Vi motsätter oss Magdalena Anderssons skattehöjningar på jobb och företagande, en sådan politik riskerar hela återhämtningen.

Krisens effekter kommer påverka svensk ekonomi under flera års tid. Arbetslösheten riskerar att bli den högsta sedan 1920-talet. Arbetslinjen bör återupprättas genom att göra det mer lönsamt att arbeta och ställa tydliga krav på mer omfattande motprestationer för att få bidrag. De som förlorar jobbet i krisen ska få stöd och goda möjligheter till omställning, för dem som invandrat till Sverige måste det gälla heltidskrav på att öka sin anställningsbarhet och lära sig språket.

Annons

Sveriges problem får inte bli permanenta. I tid av ekonomisk kris finns inte utrymme för Socialdemokraternas symbolpolitik. Nu måste Sverige hitta tillbaka till ansvar, arbetslinje och ordning och reda i ekonomin. Annars riskerar vi en situation där många permanent hamnar utanför arbetsmarknaden och utanförskapet växer.

(M)

Riksdagsledamot Skaraborg

Niklas Wykman (M) Skattepolitisk talesperson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan