Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Utsatta måste skyddas under coronakrisen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Under den pågående pandemin är det inte bara risken för smitta som skapar oro bland barn och unga. Omständigheter som social isolering, risk för arbetslöshet, ekonomiska problem, missbruksproblematik och hög stress- och konfliktnivå inom familjen kan leda till en ökad risk för barn att fara illa och utsättas för våld i hemmet.

Bris rapporterar om högre tryck i stödlinjerna, om svårigheten i att få stöd från elevhälsan och att inplanerade möten på hälso- och stödinstanser blivit inställda eller uppskjutna på grund av pandemin. När Bris utökade öppettiderna får att kunna ta emot fler samtal i mitten av mars ökade samtalen med 30 procent jämfört med veckorna innan.

Annons

Annons

Flera organisationer som arbetar mot barns utsatthet har varnat för att barn löper en större risk att utsättas för sexuella övergrepp online när de inte går i skolan eller deltar i fritidsaktiviteter som vanligt. Unicef har också rapporterat att övergrepp har ökat vid tidigare pandemier.

Kristdemokraterna har tidigare presenterat flera förslag för att stödja barn i utsatta familjer och för att stödja föräldrar i sitt föräldraskap. Vi vill bland annat skapa en sammanhållen barn- och ungdomshälsovård och stärka elevhälsan. I den akuta situationen med coronapandemin vill vi även ge mer pengar till Bris så att fler ska kunna få stöd.

Maria Nilsson (KD), regionpolitiker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan