Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Människan - inte djuren - är största pandemiorsaken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

EU är ett gissel - man kör miljövidrig överproducerad mat kors och tvärs och utnyttjar djur och människor till den absoluta gränsen.

Handla lokalt är insändarskribentens recept på hur vi ska undvika framtida pandemier.

En reflexion på Alexander & Ylvas inlägg om smittor.

Det är klart att man ska vara orolig för hur andra länder har det med sin djurhållning och visst kan det behövas antibiotika - ibland, men inte ofta.

Jag håller med om att vi har alldeles för mycket djur - i andra länder, dock inte i Sverige.

Här har vi för få djur främst betande djur och den bästa är nötkreatur. Vi håller på att fullständigt utarma naturen genom får få betesdjur. Vi får färre och färre olika mycket nödvändiga växter så insekterna minskar, fåglarna minskar. Hela det biologiska systemet håller på att haverera och till detta ändrar vi också på den gamla odlingsstrukturen. Vem är boven? Människan!

Annons

Annons

Norge, Sverige och Finland använder allra minst av antibiotika i värden till djur. Till oss människor är det betydligt mer.

Vi behöver återgå till den gamla modellen i odlingslandskapet, ha många men små djurbesättningar, främst de djur som har en våm. De utnyttjar växtligheten optimalt.

När det gäller djur behöver man bara kommer ”söder om bron” så använder man mängders mängder med antibiotika till djur - alldeles för mycket.

I Danmark har man inte salmonella till exempel och det beror på att man inte letar efter salmonella i förebyggande syfte. Hur de rapporterar salmonellaförekomst och utbrott vet jag inte men jag tror faktiskt de skiter i det.som mycket annat vad gäller djurhållning. Ju längre söder ut man kommer ju värre har djuren det.

Danmark, Holland är till ytan mycket små länder men de har mängders mängder med djur - över allt. Klart det blir sjukdomsutbrott och så ser det ut även i övriga världen. Brasilien har 90 miljoner nötkreatur och där skövlar man Amazonas för att få virke och betesmark. Tro inte att dessa djur lever sunt. De få foder kört till sig till sk feed lots. Djuren går i sin ofta torra skit och man MÅSTE använda antibiotika för att det ska fungera. När det regnar rinner antibiotika-skit ut och förgiftar naturens vattendrag...

Men i Sverige tror vi att vi köper ”bra och billigt kött”, naturkött från Brasilien?

Som konsument ska man vara mycket kritisk, mat oavsett kött eller ”nyttiga grönsaker” är mest båg. Mat är pengar och det är inte för inte att man gärna fuskar med mat, all mat. Köper man mat lokalt gör man det hela rätt. Därför är EU ett gissel för alla EU-medborgare för man kör miljövidrig överproducerad mat kors och tvärs för transporterna är för billiga och man utnyttjar djur och människor till den absoluta gränsen.

Annons

Annons

Klart man ska vara mycket orolig främst för det MEN vi har levt i många hundra år tillsammans med våra djur och lokalt är det samma mikrober som florerar.

Människan är den figur som är det största problemet. Vi bryter med lätthet dessa lokala smittorna som förekommer till globala smittor och är således den allra värsta sorten smittspridare.

Så även om ni två inte äter kött längre så är ni fortfarande de värsta smittospridarna, oavsett hur lite kött ni än äter. För vad gör ni å andra sidan, reser ni? Således borde det vara karantän (minst 1 månad + ett antal prover) om man lämnar landet och tänkt sig komma tillbaka.

Först med karantän åt alla håll kan vi leva med lokala smittor (Sverige) och man kommer då att minska pandemier till närmare noll.

Däremot har jag absolut inga problem med att människor väljer att inte äta kött av andra skäl. Men ni behöver inte svartmåla sund animalieproduktion som vi har hyfsat i de nordiska länderna - utom Danmark.

Så om ni ska vara på tårna ska ni inte resa någonstans, möjligen inom Sverige men absolut inte utomlands för det är människan som är den i särklass största faran.

Fortsätt gärna med corona-tänket, håll avstånd, tvätta händerna, håll er med rentvättade kläder och tvätta skorna lika ofta som ni spritar era händer och umgås endast med ”kända människor” som gör som ni.

Först då kan vi komma ner på relativt låg smittnivå.

Då är frågan - vill man leva så? Ja, om man ska leva utan epidemier oavsett om man äter kött eller inte.

Nils L

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan