Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Våld mot kvinnor och barn ökar med corona

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Runt om i Europa larmar kvinnojourer om ökat våld i hemmet till följd av Coronavirusets framfart. När allt fler familjer i olika länder tvingas stanna hemma riskerar mäns våld mot kvinnor att öka.

I denna sociala isolering begränsas kvinnornas rörlighet och människors naturliga nätverk försvagas. När hemmets trygghet förändrats till hot och våld är det viktigt för varje kvinna att ha möjlighet att ta sig ut.

Annons

Annons

Föreställ er hur en utsatt kvinnas liv förändras när hela samhället stannar upp. För hela samhället har stannat upp.

Denna ångest över vår tillvaro och för våra nära och kära kommer att finnas med oss under lång tid. Denna pandemi medför en ökad risk för våld mot kvinnor i nära relation, liksom en ökad risk för övergrepp mot barn.

Antalet anmälda fall av våld inom nära relation i vårt land var 21 procent högre i april 2020 än motsvarande månad 2019.

Innan Coronavirusets framfart i Sverige levde ungefär ett av tio barn i en ekonomisk situation i familjen som innebar att pengarna inte räckte till i vardagen. BRIS ( barnens rätt i samhället) uppger att antalet samtal från barn ökat mellan 30-40 procent sen Coronakrisen startade och de har därför utökat sina öppettider.

Mellan 2010-2020 har 299 kvinnor mördats av sin make/ sambo och 246 barn har förlorat sin mamma. Nära 800 kvinnor i Sverige lever idag gömda, i ett vakuum och ovisshet om vad som ska hända dem och var deras förövare är.

För att nå en förändring behöver vi ge våra barn och ungdomar rätt moral, en trygg grundvärdering och självförtroende i hur relationer med andra

ska vara och en sund och varm inställning till sexualitet.

Alla vuxna kan tänka på att vara en positiv förebild för unga pojkar och flickor för att forma ett tryggare framtida samhälle. Att behandla varandra med respekt och kärlek är grundläggande i ett demokratiskt samhälle och är ett måste för att våldet ska minska.

Annons

Regeringens beslut att tillskjuta mer resurser är givetvis bra, men det räcker inte !

Annons

Kvinnohuset Tranan och vi alla tillsammans måste hjälpas åt och synliggöra problemen i vårt samhälle. Kvinnohuset Tranan erbjuder skyddat boende för utsatta kvinnor och barn, samtalsstöd och chatt för dig som behöver prata.

Våga ställa frågan till varandra - hur mår du? Hur kan jag hjälpa dig?

Det vinner vi alla på.

Styrelsen för kvinnohuset Tranan

Marie Ekman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan