Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Museum eller lekstuga?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När Tidaholms Museum öppnades på 1980-talet fanns redan mängder av museiföremål som förvarades i olika lokaler häromkring. Det mesta hade insamlats på ideell väg eller skänkts av privatpersoner och företag.

Optimismen var stor, för nu skulle man äntligen kunna visa upp vår enastående historia, speciellt när industrialismen byggde upp Tidaholm. Tack vare att det fanns många vattenfall i Tidan och att här fanns snillrika och driftiga personer som lärde sig utnyttja vattenkraften växte här fram industrier och även en stad på rekordtid.

Annons

I stället för att utveckla museet har man från kultur- och fritidsnämnden fått den helt otroliga idén att man skall flytta dit Barnens hus och därmed bygga om det till en lekstuga. Det mest skrämmande är att Tidaholms kommunfullmäktige ställt sig mangrant bakom denna, helt katastrofala, idé. Vid beslutet, enligt vad som framgår av protokollet från fullmäktigemötet, fanns ingen opposition, inga motförslag eller några reservationer mot detta dråpslag för museet. Det faktum att ledamöterna enhälligt fattat beslutet gör att man börjar undra hur beslutsunderlaget såg ut. Var det tillrättalagt för att det skulle fattas med sådan enighet?

Annons

Som tur är har en grupp kulturintresserade personer lämnat in ett Tidaholmsförslag. Förslaget går ut på att stoppa flytten av Barnens hus till museet. Det har fått en enorm genomslagskraft då redan mer än 200 personer röstat på förslaget. Detta har fått till följd att kommunledningen för närvarande stoppat flytten av Barnens hus till museet. Kommunledningen uppger att det för närvarande inte finns några pengar till flytten! Jag tror att den största orsaken till att man stoppat flytten inte beror på ekonomin utan att man äntligen börjat inse vilka konsekvenser det kommer att få för museet.

Med största sannolikhet kommer Barnens hus, om det inte avvecklas, i stället att flyttas till Rosa skolan som för närvarande står tom. Den ägs av Tidaholms kommun. För att Rosa skolan inte skall kunna vara ett alternativ har man fört över den till kommunens helägda bostadsbolag. Nu försöker man hävda att kommunen inte äger Rosa skolan, och att det därför inte går att flytta Barnens hus dit. Detta är ett utstuderat sätt att försöka lura kommuninvånarna. Ni skall veta att alla invånare i Tidaholms kommun tillsammans äger både Tidaholms bostadsbolag och alla andra kommunala fastigheter, inklusive Rosa skolan.

Tycker du som jag, och många med mig? Gå in på kommunens hemsida och rösta på detta Tidaholmsförslag.

Ove Bank

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan