Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Propulsion vann Elitloppet: ”Vilken känsla”

I sitt femte försök var det äntligen dags för svensk travsports superstjärna Propulsion att vinna Elitloppet.

– Det har suttit som en tagg i hjärtat på mig att vi inte lyckats tidigare, men nu finns det en mening med allting, säger tränaren Daniel Redén till TV4.

Elitloppet avgjordes inför tomma läktare på Solvalla, men känslorna saknades inte för det. USA-födde Propulsion har varit en storstjärna i den svenska travsporten under de senaste fem åren med 31 miljoner kronor intjänade, men Elitloppssegern har saknats. Två andraplatser och två fjärdeplatser har det blivit sedan tidigare, men nu var det Propulsions tur.

Annons

Kraftprov i försöket

Detta trots att hästen fick ödsla mängder av krafter i försöksloppet där han fick tillbringa hela loppet i tredjespår. Tredjeplatsen gav åter ett spår långt ut bakom startbilsvingen i finalen, men där stämde det desto bättre. Körande Örjan Kihlström gav hästen ett lopp i rygg bakom andrahandsfavoriten Cokstile som fick dra fram Propulsion.

Vid upploppets början flyttade Örjan Kihlström ut sin häst för attack och på 100 meter växlade han ner samtliga konkurrenter.

Annons

Segertiden skrevs till 1.10,2/1 609 meter och förstapriset uppgick till tre miljoner kronor. Därmed har hästen tjänat 34 miljoner kronor under sin karriär som resulterat i 39 segrar på 78 starter.

– Herregud, vilken känsla. Jag tycker att det har varit mycket stolpe ut med allting i Elitloppet, men det har funnits en mening med det, säger Daniel Redén efter sin första Elitloppsvinst.

Annorlunda månader

Den nioåriga hingsten hade inte startat i ett travlopp sedan det franska storloppet Prix d’Amerique och kom till Elitloppet som den häst som haft det tredje längsta tävlingsuppehållet någonsin före det stora sprinterloppet på Solvalla.

– De här sista månaderna har varit annorlunda. I början av våren trodde jag inte att vi skulle vara med i Elitloppet, men för en och en halv månad sedan började det bli varmare ute och då började det hända saker med hästen. I dag var det 25 grader varmt på Solvalla som av en händelse, det gillar min häst, säger Redén.

Körande Örjan Kihlström räknade hem sin fjärde Elitloppsseger, men trots att han gjorde det inför ett öde Solvalla var han rörd efter loppet.

Annons

– Helt underbart att han fick sätta pricken över i nu. Vi fick ett lite bättre spår i finalen och jag kände att chansen fanns på förhand. Han är nio år gammal nu, men det märks inte. Han är otroligt bra hästen, säger Örjan Kihlström.

Cokstile körd av Christoffer Eriksson slutade tvåa och målfyran Attraversiamo med Erik Adielsson övertog tredjeplatsen efter att Earl Simon diskvalificerats då hans kusk Franck Ouvrie bedömdes att kört snävt mot Cokstile vid upploppets början.

Emil Persson/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy