Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

90-talet egentester gjorda - några positiva

Det finns möjlighet för åtta personer per dag att göra egna tester. Det går till så att man med en provtagningspinne tar prov i svalg och näsa och sedan blandar med saliv.

Annons

Tidaholms kommun har kapacitet att varje vardag testa åtta anställda inom vård och omsorg mot covid-19. Total antalet egentester är hittills 89.

– Det är en snabb process. Vi får svar på egentesterna dagen efter. Vi har haft några positiva tester, säger Maud Joelsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS.

Inom vård och omsorgen i Tidaholms kommun erbjuds egentester för personal med symtom som skulle kunna vara covid-19-smitta i syfte att dessa snabbare ska komma tillbaka i arbete om det visar sig att provet är negativt. Provtagningen har pågått sedan 11 maj och antalet som testas per dag har kunnat utökas sedan man började.

Syftet är att personal med lindriga symtom ska kunna testa om de insjuknat i covid-19 eller det är en annan form av sjukdom.

Annons

Annons

– Är man inte testad positiv kan man snabbare återgå i tjänst, säger Maud Joelsson.

Det finns möjlighet för åtta personer per dag att göra egentest. Det går till så att man med en provtagningspinne tar prov i svalg och näsa. Provet blandas med eget saliv. Testpinnen placeras i en förvaringshylsa som därefter skickas till Stockholm för analys.

– Provsvaren kommer direkt till personen som gjort testet efterföljande dag. Testet är kostnadsfritt och sker enligt överenskommelse med närmaste chef.

Total antalet egentester är hittills 89.

– Det är en snabb process. Vi får svar på egentesterna dagen efter. Det har varit några positiva tester men vi har inget antal.

Kommunen följer vägledningen från vg-region och svenska myndigheter för hur länge man ska stanna hemma om man drabbats av covid-19 eller om man lider av annan sjukdom.

Är det hög sjukfrånvaro bland personalen just nu?

– Den är betydligt lägre än för en månad sedan. Testerna har gjort att många av våra medarbetare på ett tryggt sätt har kunnat komma tillbaka till sina arbeten.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy