Annons

Annons

George Floyd hyllas med sång och applåder

Minneapolis Borgmästare Jacob Frey (andra från höger) deltar i George Floyds minnesceremoni i Minneapolis.

Annons

Hundratals människor har strömmat till i Minneapolis för att delta i minnesstunden för den avlidne George Floyd, vars död har chockat och upprört människor över hela världen.

På bilder inifrån det kapell där minnesceremonin hålls syns George Floyds guldfärgade kista omgiven av vita blommor. Bakom kistan visas på en skärm en av de många gatumålningar som under den senaste tiden målats av Floyd.

I botten av målningen går det att läsa orden "jag kan andas nu." Meningen är en referens till "jag kan inte andas," några av de sista ord Floyd hördes yttra innan han dog efter ett polisingripande.

Känd människorättsaktivist

Huvudtalaren under minnesstunden är människorättsaktivisten och baptistpastorn Al Sharpton. I en intervju i MSNBC berättade Sharpton om känslorna inför ceremonin:

– Efter alla mina år som jag har protesterat och talat så känner jag mig mer hoppfull inför det här än vad jag gjort på länge. För jag ser fler amerikaner, av olika etniciteter och åldrar, som går samman och höjer sina röster. Det får mig att tro att vi står inför en verklig förändring, sade Al Sharpton i intervjun.

Annons

Sång och applåder

Minnesceremonin inne i kapellet är endast öppen för ett par hundra inbjudna. Utöver familjemedlemmar deltar bland andra senatorn Amy Klobuchar, Minneapolis borgmästare Jacob Frey och medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson. Nästan alla gäster bär munskydd

Annons

Under ceremonin varvas böner med sång, tal och applåder. Många tv-kanaler, bland andra CNN och BBC, direktsänder från kapellet.

Utanför byggnaden har ytterligare hundratals samlats för att uttrycka sitt stöd.

– Vi måste stå enade, till och med i coronatider. Jag måste visa solidaritet med George Floyd, sade Yousif Hussein i en intervju med tidningen The New York Times innan han anslöt till de många som samlats utanför kapellet.

Fler minnesstunder väntar

Efter ceremonins avslutande kommer Floyds kropp att flygas till Raeford i North Carolina där han föddes, för ytterligare en minnesstund. En tredje, och sista, minnesstund kommer sedan att hållas under lördagen i Houston där Floyd bodde fram tills sin död.

Det polisvåld som 46-åriga George Floyds, som var svart, utsattes för i anslutning till sin död har väckt ilska och sorg över hela världen. Tio dagar i rad har nu protester mor rasism och polisövervåld ägt rum i amerikanska städer från New York på östkusten till Los Angeles på västkusten, övervägande fredliga.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy