Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Larmsiffror: Nu ökar coronasmittan mest i Skaraborg

Nu är det i Skaraborg som covid-19 ökar mest. Flera kommuner ligger i topp när det gäller smitta per befolkning.

Se listan - så är läget i din kommun.

Annons

Inbäddat innehåll

Sedan pandemin nådde Västra Götalandsregionen har regionen bjudit in till information om läget och om hur regionen hanterar covid-19.

På fredagen var det dags igen. Leif Dotevall, stf smittskyddsläkare, konstaterade att Skaraborg är det område inom regionen där smittan nu ökar mest. Tidigare har Göteborgsområdet varit mest drabbad, där och i övriga områden i regionen har nu nåtts det som benämns som platånivå, alltså att antalet smittade inte stiger.

Annons

Annons

Så är läget inte i Skaraborg. Nu är smittan konstaterad i alla kommuner i Skaraborg med undantag av Gullspång och Karlsborg.

- Det beror på att det är fler sjuka, men också på en utökad provtagning, menar Leif Dotevall.

Förra veckan togs drygt 10 000 tester i regionen, i och med att vårdcentraler nu också öppnat för frivilliga tester (man beräknar ta närmare 40 000 per vecka) kommer statistiken att ändras.

- I och med att vi testar fler upptäcker vi fler fall. Den verkliga siffran är kanske tio gånger så stor, kanske 20.

Kommun för kommun

På en vecka har antalet konstaterade fall ökat kraftigt.

Skövde har på en vecka gått från 85 fall till 205. Lidköping har på en vecka gått från 12 till 121 och situationen är liknande i alla Skaraborgskommuner:

Tibro 99 (47), Skara 69 (32) Falköping 65 (12) Töreboda 59 (39), Tidaholm 57 (4), Mariestad (45 (21), Vara 29 (14), Götene 21 (7), Grästorp 15 (2), Hjo 13 (5) och Essunga 11 (2)

- Uppmaningen är fortsätta följa de råd och rekommendationer som ges. Undvik samlingar, skydda dina medmänniskor, var uppmaningen Leif Dotevall upprepade.

Mest drabbade

Vilken kommun är mest drabbad? Mest rättvisande är kanske konstaterade fall per capita, alltså fall per 10 000 invånare.

Där ligger nu två Skaraborgskommuner i topp i regionen. Tibro toppar med 88 fall, följt av Töreboda. Tidaholm har under flera veckor legat i tio-i-topp och fortsätter så.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy