Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Metall om coronakrisen: Håll i, håll ut!

Coronakrisen visar hur viktigt det är att vi tar hand om varandra. Att vi bygger ett samhälle som håller ihop.

Foto: Jessica Gow/TT

Annons

Smittan drabbar oss på olika sätt. Många blir sjuka, och många oroar sig för nära och käras hälsa. Våra tankar är med dem som förlorat en anhörig eller vän.

Vi tvingas till fysisk distans, så att sjukdomen inte sprids snabbare än att sjukvården hinner hjälpa alla som behöver. I spåren av den fysiska distanseringen stannar samhället av. Många branscher drabbas hårt – som handeln, hotell- och restaurangnäringen och industrin. Människor riskerar att förlora jobbet och sin försörjning.

Annons

Facket spelar en enormt viktig roll för medlemmarna i denna oväntade kris. Våra enskilt viktigaste uppgifter just nu är att rädda jobb och att mildra effekten för de som mister sitt jobb, samt att finnas till för våra oroliga medlemmar som behöver någon att prata med. Vi tar helt enkelt hand om varandra!

Runtom i landet tecknar facken korttidsavtal, så att löntagare kan gå ner i arbetstid och behålla en stor del av lönen istället för att förlora jobbet. A-kassorna tar hand om människor som blir varslade och arbetslösa, och behöver stöd att klara sin försörjning. Att IF Metall under 2019 tecknade en inkomstförsäkring för alla medlemmar kunde inte kommit lägligare. En sådan insats innebär både ekonomisk och mental trygghet för medlemmarna i dessa tider när världen ställts på ända.

Annons

Mitt i denna kris är vi glada att den svenska välfärden ser ut att klara trycket. Att vi har valt politiker som förstår att sätta in krisåtgärder som räddar både liv och jobb. Antalet intensivvårdsplatser byggs ut i en rasande takt. Systemet för korttidspermittering och förstärkningen av a-kassan kom snabbt på plats.

Just nu visar det svenska samhällsbygget vad det är till för. Att vi ska klara kriser tillsammans, och att vi tar hand om varandra. Inte genom godtycklig välgörenhet och privatiseringar av välfärden utan genom generell välfärd som kommer ALLA till gagn.

Vårt ansvar för varandra stannar så klart inte vid fackliga eller politiska insatser. Lika viktigt är hur vi agerar som medmänniskor i krisen. Vi är oerhört stolta av alla frivilliginsatser som görs. Permitterad personal från industrin tillverkar visir och handsprit till vården och omsorgen. Civilsamhället organiserar mat- och medicininköp till äldre. Människor ser till sina grannar, så att de inte lämnas ensamma. Just nu behövs allas våra insatser! Solidaritet är ett ord som sällan används i modern tid men jag tror vi alla kan vara överens om att ordet känns mer aktuellt än någonsin!

Håll i, håll ut!

Facklig/politiska Kommittén

IF Metall Östra Skaraborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan