Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Framtidens kulturskola

Den svenska kulturskolan är en fantastisk och unik institution. Tiotusentals barn och unga deltar varje vecka i landets kulturskolor genom att lära sig ett instrument, dansa, sjunga eller spela teater.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kulturskolan behövs, inte minst i kristider, menar insändarskribenterna.

Bild: Leif Lundström

Annons

I dagsläget finns ingen reglering som skulle göra kommunerna skyldiga att erbjuda kulturskola. Men den behövs!

Dagens barn och unga får olika möjligheter inom kulturskolan exempelvis på grund av att de bor i olika delar av landet. Vissa har tillgång till ett rikt och varierat utbud av kurser, andra inte. Vissa betalar höga avgifter, för andra är den gratis. En statlig reglering för etablering av kulturskolor i hela landet skulle vara bra för kvalitetens och likvärdighetens skull men också för att värna och säkerställa själva verksamheten.

Annons

Annons

Gemensamt för många av landets kommuner är att de brottas med en tuff ekonomi och besparingar. Enligt Kulturskolerådets sammanställning står 4 av 10 kulturskolor i Sverige inför stora nedskärningar. Vi behöver långsiktigt ta ansvar för finansieringen av våra kulturskolor genom exempelvis lagstadga den.

Att få chansen att i ett tidigt skede i livet utöva kultur leder ofta till ett livslångt intresse och kultur blir en källa till bildning och inspiration hela livet. Kultur är skaparkraft och kreativitet. Kultur är upplevelser. Kultur är jobb. Sverige är ett litet land i världen men trots det kommer många framgångsrika artister, musikskapare, skådespelare, band och låtar från Sverige. Många av dem hittade sitt sammanhang i en kulturskola. Dessutom är det oftast kulturskolan som bär upp det lokala kulturlivet i landets kommuner!

I kristider är det viktigt att fokusera på att lagstadga verksamheter. Under 90-tals krisen riskerade många bibliotek att försvinna; då kom bibliotekslagen som innebar en mänsklig rättighet till tillgång till böcker. Även barn och ungas rätt till kultur och eget skapande är en mänsklig rättighet! Alla Sveriges grannländer har en form av ramlag för kulturskolan. Låt oss samlas kring en lag även i Sverige som skyddar kulturskolan. Låt Sverige vara ett samhälle där all bildning står starkt. Låt Sveriges barn och unga lära sig ett instrument, dansa, sjunga, spela teater.

Zelal-Sara Yesildeniz & Johannes Kieser, aktiva föräldrar till fyra barn inom Kulturskolan Smedjan Tidaholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy