Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: PRO kräver lag om bättre äldreomsorg

Kraven på äldreomsorgen i Sverige är inte tillräckligt höga, menar insändarskribenterna från Pensionärernas Riksorganisation. Därför vill organisationen se att en ny lag kommer till skott.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenterna från PRO vill se en lag för bättre äldreomsorg i Sverige.

Bild: Arkivbild

Annons

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, höll förra måndagen ett digitalt representantskapsmöte med ombud från hela landet. Ombuden antog ett uttalande, i vilket de kräver att en särskild äldreomsorgslag införs.

År 2020 har varit tufft för Sveriges äldre. Coronapandemin har på ett smärtsamt sätt blottlagt äldreomsorgens strukturella problem, och det är tydligt att den resursbrist som präglar verksamheterna har accepterats för länge. De som skulle skyddas mest under coronakrisen har blivit de mest utsatta och alltför många har dött.

Annons

Annons

Nu, men kanske framför allt efter coronakrisen, måste äldreomsorgen prioriteras mycket högre på den politiska dagordningen.

PRO kräver att det införs en särskild äldreomsorgslag där ambitionsnivån för äldreomsorgen höjs från ”en skälig levnadsnivå” till att garantera ”goda levnadsvillkor” för landets äldre. Den medicinska kompetensen i kommunerna måste också höjas så att medicinska behov alltid tillgodoses, även hos sjuka äldre som inte bedöms behöva sjukhusvård. Resurserna till äldreomsorgen måste öka.

För att skynda på utvecklingen bör den pågående utredningen ”Framtidens socialtjänst” föreslå att en äldreomsorgslag utreds. PRO:s uppfattning är att äldreomsorgen inte ska vara en del av samhällets yttersta skyddsnät – istället bör den tillförsäkra människor en god ålderdom.

Christina Tallberg, ordförande PRO riksorganisation

Bengt Fernström, ordförande PRO distrikt Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy