Annons

Annons

Nedläggning av Lindängen

Insändare
Insändare: Lindängen - en hjärtefråga

När Dimbo Storkommun bildades 1952 var det tretton små socknar som skulle  bli en kommun.  Det var under stor vånda för många ansvariga invalda kvinnor och män i småkommunerna som nu skulle samsas och besluta om många svåra frågor.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lindängens äldreboende.

Bild: Claes Rydholm

Annons

De största och viktigaste frågorna handlade om ålderdomshem och skolor. De kom snart överens om att bygga två skolor, Ekedalen och Folkabo. När det gällde ålderdomshem blev det en lång och svår process som började den 2 april 1951 fram till den 12 september 1956 då invigningen av Lindängen skedde. Den som vill fördjupa sig om processen kan läsa om den i publikationen Dimbobygden 2009.  

Jag var mycket intresserad av den nya kommunens angelägenheter och följde på nära håll de olika turerna om ålderdomshemmet. 1964 valdes jag in i Socialnämnden och var nämndens ordförande från 1967 till och med 1973 då kommunen blev en del av Tidaholms kommun. 

Det var  redan från början en sammansvetsad nämnd som mycket sällan var oense om besluten som togs. Nämnden hade alla sammanträden på Lindängen och efteråt stod det ett kaffebord dukat till oss. Vi gjorde mycket för de som vistades på hemmet, bl.a.  julfest och en sommarresa varje år. Personalen var mycket angelägna om att de som fanns på hemmet skulle trivas och må bra. Det kom regelbundna besök av läkare och distriktssköterska. 

Annons

Annons

Lindängen fungerade så i många år innan Sociala centralnämnden beslutade att Lindängen inte behövdes längre och lades i malpåse men 2002 skrev tre kvinnor från den borgerliga oppositionen en motion till kommunfullmäktige om att renovera och åter öppna Lindängen. Därefter Lindängen fungerat mycket bra, och det finns många vittnesbörd om hur nöjda de som vistas där är.

Hur kan majoriteten i social- och omvårdnadsnämnden nu besluta att stänga Lindängen för att spara pengar? Går det inte att tänka lite utanför boxen när det handlar om våra äldre som byggt upp det samhälle vi har idag? Är vi äldre bara en belastning för kommunen? Hur tänker de styrande i kommunen? Fröjeredsborna har fått kämpa hårt för att få ha kvar sin skola, samma sak med förskolan i Madängsholm, och nu  Ekedalen. Är det en medveten strategi att allt skall ligga i tätorten?

Lindängen är ett äldreboende med hög kvalitet, engagerad personal och en natur som inbjuder till utomhusvistelse med promenader.  Nu förordar dessutom myndigheterna mindre enheter, med mindre risker för utbrott av pandemier. Tänk om, tänk rätt!  

Skriv på listorna för folkomröstning.

Göte i Ottravad

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy