Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Färre insjuknar i covid-19: ”Avgörande att var och en fortsätter ta ansvar”

Bild: TT

Annons

Färre personer insjuknar i covid-19 i Västra Götaland.

– Jag vill betona att det nu är avgörande att var och en fortsätter att ta ansvar. Håll avstånd, stanna hemma vid minsta symtom och undvik att delta i större sociala sammanhang, säger Birgitta Arnholm, Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Under förra veckan rapporterades 615 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, att jämföra med veckorna 23-26 då det rapporterades över 2 000 fall i veckan. Andelen personer 70 år och äldre under vecka 29 är fem procent, vilket också är en fortsatt minskning.

Annons

Annons

Det förekommer smittspridning i hela regionen, uppges i pressmeddelandet.

– Jag vill ge en eloge till alla som följer rekommendationerna. Pandemin är långt ifrån över och vi måste tillsammans hålla i och hålla ut, uttrycker Birgitta Arnholm.

Antal nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Grafik: VGR

Behovet av sjukhusvård för covid-19 minskar, men långsamt. Torsdagen 23 juli på förmiddagen fanns 65 inneliggande patienter med positiv covid-19 varav 11 vårdas på intensivvårdsavdelning, IVA.

De flesta av dessa vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. På Skaraborgs sjukhus vårdas sju personer varav en person på IVA.

– Belastningen på vården är fortsatt stor, men det är positivt att färre personer med covid-19 behöver intensivvård, säger Jan Kilhamn, stabschef i den regionövergripande sjukvårdsstaben för covid-19, i pressmeddelandet.

Provtagnings- och analyskapaciteten har hög belastning men svarstiderna som tidigare varit ett bekymmer har nu gått ner. Under vecka 29 genomfördes 14 611 virusprovtagningar, PCR-tester.

– Det är viktigt att man tar kontakt med vården vid symtom som feber, hosta och halsont. VGR har en aktiv strategi med provtagning och smittspårning, den är till för att bryta smittkedjor, så det är fortsatt viktigt att kontakta din vårdcentral eller 1177 vid misstanke om covid-infektion, säger Jan Kilhamn i pressmeddelandet.

Till toppen av sidan