Annons

Annons

Annons

Buskörning i Tidaholm

Insändare
Insändare: Felet ligger inte hos ungdomarna

Det är inget fel på våra ungdomar som kör runt i centrum på nätterna, men kanske på oss vuxna som tillåter det.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilburen ungdom.

Bild: Viktor Holmström

Annons

Vi är noga med barns och ungas säkerhet i många avseenden, men här har vi helt missat målet. Vi vet nog egentligen att gatan inte är en säker plats, ändå tillåter vi som privatpersoner och som samhälle att de vistas där. Vad är det som har fått oss att tro att de mår bra av den här livsstilen? Hur kommer det sig att vi som samhälle inte ger ungdomar möjlighet att umgås på en säker plats under sin fritid?

Annons

Miljön i centrum nattetid är en riskmiljö, även om vi kanske inte alltid vill se det. Vi behöver inse att ungdomar har fri tillgång till alkohol och droger hela tiden i den här miljön. Vad ditt barn än säger så är det tyvärr sant. Självklart vill vi inte att det ska vara så, de flesta föräldrars mardröm är att barnet ska hamna i ett livslångt missbruk, kriminalitet eller bli utnyttjad. Kanske vaggas vi in i en falsk trygghet genom att tänka att det har funnits bilburen ungdom i Tidaholm i alla tider och att det är tillhör en period i livet? Tiderna förändras och riskerna med dem. Det som var harmlöst igår kan vara farligt idag beroende på vilka omständigheter som råder. Alla människor har olika skydd och man vet inte på förhand för vem risken är för stor.

Annons

Alla människor vill bli sedda och bekräftade. Det är vi vuxna som ger ungdomar möjlighet att synas och höras på just det här sättet, genom att vi ger dem tillgång till ett fordon som de kan vara ute och köra med på nätterna. Självklart tar ungdomar den här chansen att få synas. Är detta verkligen det bästa sättet som vi tycker att de ska synas och uppmärksammas på? I så fall så har vi vuxna dålig fantasi. Det är nu när barnet bor hemma som grunden läggs för hur deras framtid kommer bli. Föräldrar är de viktigaste förebilderna under barnets uppväxt och samhället behöver ge föräldrar stöd i den rollen. Har vi förlorat tron på att vi som föräldrar och som samhället betyder något i ungdomars liv? Har vi som samhälle prioriterat fel när vi inte skyddar våra unga från den här risken?

Annons

Forskning har visat att goda relationer i familjen skyddar barnet mot svårigheter i livet. Goda relationer byggs genom att man gör saker tillsammans i vardagen. Att tillbringa tid tillsammans är därför en god investering och ger även chans att ge varandra positiv uppmärksamhet. Du som är vuxen, var tillsammans med de unga som du har omkring dig. Ta det gärna som en utmaning att ge alla ungdomar positiv uppmärksamhet för det som är bra i deras liv, så att det blir synligt både för de själva och för samhället.

Anja Johansson, folkhälsovetare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan