Annons

Annons

Nedläggning av Lindängen

Insändare
Insändare: Centern vill se långsiktig plan för äldrevården

Social- och omvårdnadsnämnden ansvarar för kommunens äldreomsorg, individ- och familjeomsorg med mera med en tilldelad budget för detta. Budgeten är framräknad efter behovet av omsorg och så vidare. Man har inte klarat sin budget och inte gjort tillräckligt för att rätta till detta trots att det varit känt länge.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lindängens äldreboende.

Bild: Claes Rydholm

Annons

Kostnaderna är högre än för motsvarande kommuner. Nämnden har erbjudit heltidsanställningar för dem som vill ha det, vilket är bra, men inte lyckats göra det inom budget vilket varit en förutsättning. Till exempel Mariestads kommun lär till och med minskat sina kostnader efter heltidsreform genom minskade kostnaderna för timanställda och vikarier. I Tidaholm ledde heltidsreformen till kostnader över budget på cirka 7 miljoner för äldrevården under 2019.

För att klara sin budget beslutade nämnden i juni desperat om anpassningsåtgärder vilket bland annat innebar nedläggning av Lindängen. Detta skedde hastigt så varken partier eller allmänhet fick tillfälle att reagera. Kommunens strategiska mål ”Kommunen ska aktivt skapa förutsättningar för delaktighet, möjlighet till påverkan och inflytande för medborgarna samt olika intressentgrupper” uppfylldes inte. Reaktionen blev en namnlista som snabbt samlade så många namn att fullmäktige måste ta upp frågan om folkomröstning. Det är inte bra för kommunen med sådan splittring! Vi hoppas verkligen att det inte blir någon folkomröstning med alla kostnader för den. Focus bör istället läggas på en långsiktig god äldreomsorg inom budget. Äldrevården på Lindängen är ju omvittnat mycket god. Sättet besparingen för nedläggning av Lindängen räknats fram kan också ifrågasättas, kostnader för de tomma lokalerna blir ju kvar även om de hamnar på annat ställe i kommunens bokföring.

Annons

Annons

Vi, och säkert även kommuninnevånarna, vill ha är en långsiktig plan för äldrevården åtminstone 10 år framåt. Vi vill veta följande:

1. Nuvarande behov platser för särskilt boende (”vanligt” och korttids) och en prognos för de kommande 10 åren.

2. Nuvarande antalet platser för särskilt boende (”vanligt” och korttids) på resp. enhet.

3. Boenden som har behov av renovering de närmaste 10 åren.

4. Boenden som har behov av ombyggnad m.h.t. arbetsmiljö eller annat de närmaste 10 åren

5. Planer på förändringar/renoveringar/ombyggnader/nybyggnader de närmaste 10 åren.

Personalen vet vi gör ett bra jobb, men varför är äldrevården dyrare i andra jämförbara

kommuner? Är det dålig organisation?

Det är nu en chef för äldreomsorg och en för individ- och familjeomsorg men i samband med pensionsavgångar skall det bli en chef som det är i de flesta kommuner. Vi har dock hört att cheferna skall gå parallellt i ca 1 år, vilket borde ge en merkostnad på ca 2 miljoner jämfört med normal övergång på ca 1 månad. Kan detta verkligen vara sant när ekonomin är så dålig?

Det behövs fler som engagerar sig politiskt! Tyvärr minskar antalet medlemmar i de flesta partier. Som medlem är de alltid lättare att påverka!

Centerpartiet i Tidaholm

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy