Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Widegren vill ha svar om fängelseutbyggnaden i Tidaholm

M-märkta riksdagsledamoten från Skaraborg, Cecilia Widegren vill inte se ytterligare fördröjningar av Tidaholmsanstaltens utbyggnad. Därför har hon ställt en fråga till justitieminister Morgan Johansson i ärendet.

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) agerar nu för att spaden ska kunna sättas i jorden vid Tidaholmsanstalten utan onödig tidsspillan.

Annons

Cecilia Widegren har tagit del av vad partikollegan Lars Hjertén berättade om läget med Tidaholmsanstalten. Hjertén, den tidigare riksdagsledamoten från Tidaholm, hade fått initierad information från Kriminalvården centralt.

Det föranleder Widegren att agera. Hon tycker att utbyggnaden av svensk kriminalvård går alltför långsamt, i synnerhet som påfrestningar för svensk kriminalvård är stora och inte ser ut att minska inom överskådlig framtid.

– Det finns anledning att försöka klämma fram så tydliga, så långsiktiga och så klara besked som möjligt, inte minst om Tidaholmsanstalten. Som sagt, tystnad duger inte och det duger sannerligen inte för oss västgötar. Nu lämnar jag en fråga till riksdagen, som sedan lämnar till regeringen. Då har justitiedepartementet fem arbetsdagar på sig att svara.

Annons

Annons

"Till Justitieminister Morgan Johansson (S)

Tidaholmsanstalten väntar på besked. Påfrestningarna på svensk kriminalvård är mycket stora. Beläggningen på anstalter och häkten är extremt höga. För någon vecka sedan meddelade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren, att Kriminalvården går upp i stabsläge för att läget just nu, är akut. Detta samma dag som regeringens aviserade budget för kommande år presenterades. En orosignal till duga. Det kan ju tolkas att regeringens budget inte räcker till, trots aviseringar.

Kriminalvården får nu invänta oppositionspartiernas förslag om ytterligare tillskott.

Redan år 2016 aviserade Kriminalvården att bygga ut sin kapacitet för att möta redan då ökande behov. Då pekades t ex anstalten i Tidaholm, Skaraborg, ut som en prioriterad anstalt, både vad gäller nybyggnation och renoveringar. Men sedan har det varit tyst.

Regeringen har ansvaret att styra myndigheter, efter vad riksdagen beslutar. Därtill ska man vara lyhörd för hur omvärldens utvecklas och behov som uppstår. Tystnad duger inte som ledning av svensk kriminalvårdspolitik. Dags för regeringen att ta bladet från munnen.

Överbelagda anstalter är ett stort problem och har varit så över tid. Brist på fängelseplatser leder till stora påfrestningar både för de intagna och för personalen. Det återfallsförebyggande arbetet påverkas negativt, och situationen innebär även i övrigt ett ineffektivt resursutnyttjande.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Morgan Johansson (S): Hur avser regeringen leda myndigheten, Kriminalvården, för att ytterligare fördröjning inte skall tillkomma och när sätts spaden i jorden för utbyggnad av Tidaholmsanstalten i Skaraborg?

Cecilia Widegren (M) Riksdagsledamot Skaraborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan