Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt
Debatt: Vårdköerna fanns även före pandemin

94 % av vårdköerna på Skaraborgs sjukhus fanns innan pandemin I en debattartikel skriver regionens moderatledda styre att de tar bort ”byråkratiska hinder” för att komma tillrätta med vårdköerna i pandemins kölvatten.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Annons

Det kan låta bra, men varje invånare i Västra Götalandsregionen behöver veta att detta ”byråkratiska hinder” i verkligheten är ett sätt att begränsa Skaraborgs sjukhus på kompetens. En privat aktör, ofta med riskkapitalister i ryggen, kan erbjuda specialistpersonal både höjda löner och bättre villkor. Det kan tyckas vara sympatiskt.

Men betänk att tillgången på specialistkompetens är ytterst begränsad och att den som har råd med en dyr försäkring köper sig förtur i kön – ja, då är det kristallklart att förlorarna på detta är de sjukaste, äldsta och sköraste som köat i månader, ibland år, till behandling och operation. Vi vill också poängtera att vårdköerna fanns innan pandemin; 94 % av dem som står i vårdkön i dag stod där redan innan pandemin.

Annons

Annons

Ett annat ”byråkratiskt hinder” som M-styret ser som något fel är begränsningen av vårdpersonals - företrädesvis läkare - möjlighet till bisysslor, det vill säga extraknäck hos privata vårdbolag. Att denna begränsning finns är rimlig. Vem på Volvo i Skövde skulle säga att det är okej för exempelvis teknikutvecklarna att parallellt jobba för en annan fordonstillverkare? Och vilken patient vill bli opererad av en läkare som inte varit ledig på sin lediga tid – avsedd för återhämtning?

Vårdpersonalen förtjänar både bättre villkor och högre löner, men det ska inte ske på bekostnad av invånarnas möjlighet till en jämlik och god vård. Den skattefinansierade vården är garanten för att vård till skaraborgare ges utifrån behov och inte storlek på plånbok. Därför vill vi utveckla den offentliga vården, inte göda fler marknadsexperiment.

Sebastian Ekeroth Clausson

Maria Hjärtqvist

Susanne Larsson

Alex Bergström

Regionpolitiker

Annons

Annons

Till toppen av sidan