Annons

Annons

Annons

Skövde

Debatt
Debatt: Pandemi i det tysta – mäns våld mot kvinnor ökar!

Nu är världen inne i andra vågen av den globala coronapandemin och äntligen kommer positiva nyheter om ett nära förestående vaccin. Samtidigt pågår en annan pandemi i det tysta där ett vaccin känns oändligt långt borta, skriver Liberala kvinnor i en debattartike.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jacqueline Tjällman, ordförande Liberala kvinnor Skaraborg och Cecilia Elving, ordförande Liberala kvinnor.

Annons

Denna vecka uppmärksammas den pandemi som mäns våld mot kvinnor innebär genom den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange Day, den 25 november. Dagen instiftades av FN år1999 för att uppmärksamma och manifestera mot detta gigantiska folkhälsoproblem. En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för våld och miljontals kvinnor lever i länder där våld mot kvinnor inte ens ses som ett brott.

Annons

Annons

I Sverige är våld mot kvinnor självklart ett brott men det är uppenbart att mäns våld mot kvinnor inte tas på samma allvar som mäns våld mot andra män. Bakom begrepp som ”kvinnovåld”, ”våld i nära relationer” och ”våld i hemmet” döljer sig grov brottslighet som misshandel, våldtäkter, förföljelse, mordförsök och till och med mord. Var tredje vecka i Sverige dödas en kvinna av en man hon har eller har haft en kärleksrelation med. Månad efter månad. År efter år. Bara första halvåret 2020 anmäldes nästan 19 000 fall av misshandel mot kvinnor och flickor och över 4 000 våldtäkter.

Nu när coronapandemin eskalerar så är det stor risk att även mäns våld mot kvinnor eskalerar. Vi har hittills sett att detta våld har ökat med hela 30 procent globalt under coronapandemin. Även hedersrelaterat våld och förtryck riskerar att öka. Nu är det hög tid för handling! På nationell nivå driver Liberala kvinnor en mängd krav, både vad det gäller straffskärpningar och förebyggande arbete. Men i detta akuta skede är arbetet på kommunal nivå helt avgörande.

Kommunerna måste säkerställa att socialtjänstens kärnverksamheter hålls öppna och bemannade oavsett pandemin. Kompetensen om mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck behöver höjas. Inte minst behöver det finnas tillräckligt med skyddade boenden och de behöver hålla hög kvalitet och självklart erbjuda rehabilitering från våld. Nu behövs det också att vi alla visar civilkurage. Ring och tipsa polisen om du misstänker att en granne far illa!

Annons

Annons

Mäns våld mot kvinnor handlar om allvarlig brottslighet. Det är dags att denna dolda pandemi av våld får den uppmärksamhet den förtjänar. Det blir ännu viktigare och ännu mer akut nu under coronapandemin.

Cecilia Elving, ordförande Liberala kvinnor

Jacqueline Tjällman, ordförande Liberala kvinnor Skaraborg

Ulla-Britt Hagström, ordförande Liberalerna Skövde

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan