Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaUtgivarkrönikor - Patricia Svensson

Patricia Svensson
Gör din röst hörd om Västgöta-Bladet - här kan du delta i vår nya läsarenkät

Utan er läsare är vi ingenting - och därför betyder era åsikter allt. Nu bjuder vi in er alla att tycka till om Västgöta-Bladet - era förslag och synpunkter blir sedan vår kompass i arbetet med framtidens lokaljournalistik.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Patricia Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Västgöta-Bladet från september 2020.

Annons

”Jag gillar inte alls den nya tidningen - det var bättre förr”.

”Jag vill ge er beröm för hur den nya tidningen blivit”.

Precis så här kan det låta när jag har kontakt med läsare som vill diskutera tidningen. Vissa samtal kommer av missnöje, andra vill uttrycka sin uppskattning. Och det är inte särskilt konstigt. Lokaljournalistik vars grundidé är att vara relevant för så många som möjligt med ett geografiskt bevakningsområde som utgångspunkt kan omöjligen gör alla nöjda varje dag. Det är en bred ambition - och även om vi gör vårt bästa blir det förmodligen inte fullträff hos alla. Ni är många tusen som läser - och ännu fler som bor och verkar i bygderna. Men ju närmare vi kommer, desto bättre blir det - och stegen på vägen dit måste vi ta tillsammans.

Annons

Varje person som hör av sig uttrycker ändå ett starkt engagemang för sin lokala nyhetsförmedlare. Oavsett om innehållet i Västgöta-Bladet gör dig förbannad, glad eller besviken visar du att du bryr dig när du hör av dig. Det är vi väldigt tacksamma för - oavsett om du kommer med ris eller ros. Därför är det viktigt att du fortsätter att tycka till om det vi gör - eftersom vi ju i grunden gör det för dig.

Annons

Varje åsikt leder kanske inte till en omedelbar förändring, men alla röster bidrar till den plan vi är i färd med att snickra för VB:s framtid. Varje synpunkt etsar sig fast i våra medvetanden och får oss att fundera - kan vi göra något annorlunda, något bättre?

Nu bjuder vi in er att tycka till igen - den här gången i en enkät, där vi ber er att beskriva hur ni uppfattar oss och vad ni skulle vilja påverka i innehållet. Den här insatsen lär bli bland det roligaste vi gjort under hösten. Vi står på vissa sätt i ett slags nystart nu i höst - med ny organisation och mig som chefredaktör och ansvarig utgivare - och har inlett utvecklingsarbeten för journalistiken, tidningen och våra digitala flöden på flera sätt.

Men det här blir nog den viktigaste delen i det jobbet. För det är ju ni som läser som betyder mest. Ni kommer förmodligen aldrig att älska allt vi gör, men vi bör vara överens om att vi fyller en funktion i din vardag - och i förlängningen också lokalsamhället och den lokala demokratin.

En kommun utan lokaljournalistik blir nämligen fattig. Den står utan en plattform för upplysning, granskning och lokal debatt - och ökar risken för mörkläggning och korruption. Dit vill inte vi - och sannolikt inte ni heller. Men för att säkra vår framtid på plats i Tidaholm med omnejd måste vi ha ert stöd - och det kräver en god dialog, så att vi gör en lokaljournalistik som har så stort värde som möjligt för just dig.

Annons

Annons

Därför hoppas jag att du vill avsätta den lilla stund som krävs för att fylla i enkäten. Den är öppen för svar fram till den 10 december - och direkt därefter börjar vi arbetet med att sammanställa och vrida och vända på åsikterna - för att sedan gå från era ord till vår handling.

Era synpunkter kommer att bli en viktig del av det fortsatta utvecklingsarbetet med Västgöta-Bladet. Jag hoppas verkligen att just du vill hjälpa till - för att göra din lokaltidning bättre, för både orten och alla läsare.

Här hittar du enkäten - var med och gör din röst hörd.

Patricia Svensson, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons

Annons

Till toppen av sidan