Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggning av Lindängen

Insändare
Insändare: Vi förstår inte, gör ni?

Vi har med spänning följt alla kommunfullmäktiges (KF) möte under hösten och debatten kring Lindängens nedläggning. Många kloka och relevanta frågor har ställts i forumet från olika håll, men svaren som givits har lämnat oss med fler frågetecken än de bringat oss klarhet och förståelse i beslutet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lindängens särskilda boende.

Bild: Claes Rydholm

Annons

Inför de beslut som KF nu står inför angående budget och folkinitiativ vill vi med nedanstående frågor dela med oss av våra funderingar för att säkerställa att i alla fall ni, som våra folkvalda beslutsfattare har fått och är trygga med de svar som givits.

Varför har man ett mål om att minska antal boendeplatser till nivå med liknande kommuner utan hänsyn till vår egen kommuns åldersstruktur?

Annons

Annons

Tidaholms kommun har klart fler invånare i åldersgruppen 80+ än de kommuner man jämför sig med. Väntetiden från ansökan om plats på äldreboende till att man fått ett erbjudande har mer än fördubblats de senaste tre åren. Beror detta på en högre efterfrågan eller har antal platser minskat?

I bokslut från år 2016 till och med 2019 finns en röd tråd. Behovet av äldreomsorgsplatser har ökat mot den prognos man lagt för respektive år.

Har ni förstått varför antalet platser i kommunen med detta beslut drastiskt skall minskas samtidigt som både regering och Socialstyrelsen uttrycker de enorma utmaningar vi står inför med en åldrande befolkning? Vi kan inte se hur en besparing om 4,2 miljoner är möjlig då både personal och driftskostnad blir kvar inom kommunen.

Om vi än leker med tanken att detta är korrekt så innebär det en besparing om 21,0 miljoner fram till år 2025. I investeringsbudgeten för 2020 framgår det att man år 2026 skall investera 32,0 miljoner för att utöka antalet boendeplatser.

Har ni förstått hur denna besparing som möts av en investering om 32,0 och utökade driftskostnader som följd harmoniserar med god långsiktig ekonomisk hushållning?

Har ni förstått kopplingen att lägga ned en billig (i jämförelse med andra kommuner), mycket väl fungerande verksamhet med flera utvecklingsmöjligheter, med kompetent, engagerad personal samtidigt som kommunens egna prognoser uttrycker ett utökat behov i närtid?

Annons

Vi förstår det inte, men vi förväntar oss att ni som förtroendevalda i kommunfullmäktige gör det. Vi förväntar oss också att om ni inte har svaren på frågorna i urval ovan agerar nu. Vi sätter vår tillit till er och att ni fattar rätt beslut på korrekta, väl genomarbetade underlag för kommuninvånarnas bästa och med hänsyn till just långsiktigt god, ekonomisk hushållning.

Ekedalens Samhällsförening

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy