Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Vitt på "berget" – SOK Sisu provkörde anläggning under köldknäpp

Tidaholms SOK Sisu testkörde under julhelgen sin nya förbättrade konstsnöanläggning. Föreningen påminner om att man ska vara rädd om den snö som tillverkats så att man inte går, cyklar eller leker i snön.

– Detta för att vi ska kunna göra fina hållbara spår när kylan kommer tillbaka. Vi har satt upp några skyltar som påminnelse och hoppas att alla som ser dem respekterar detta, så kan vi få härliga fina spår så småningom, uppger man i föreningen.

Här finnas det snö. Om än konstgjord. Eldsjälarna testkörde nya anläggningen under köldknäppen gångna helgen.

Bild: Privat

Annons

Det kom lite kyla under julhelgen och Tidaholms SOK Sisu kunde testköra sitt förbättrade system med kallare vatten från den nya dammen nedanför slalombacken.

Klubben har utfört en stor arbetsinsats senaste året. Det handlar om cirka 450 ideella arbetstimmar. Kostnaden för förbättringarna kommer att stanna på drygt 900 000 kronor.

Projektet startade i teori och planering i mitten på 2019. Då var mycket fokus på söka medel från olika håll. Det krävdes även tillstånd från länsstyrelsen och att kommunens mark var tillgänglig.

I början av februari 2020 började grävning av dammen på 5000 kvadratmeter som rymmer cirka 10 000 kubikmeter vatten. Vattnet ska kunna betjäna både längdspår och slalombacke under tio dagars köldperiod när allt är utbyggt.

Annons

Klubben har fått bra respons från allmänheten för den nya dammen.

Annons

Det nya förbättrade systemet för att tillverka snö testades under julhelgen. Tidaholms SOK Sisu har bland annat grävt en ny damm för att få kallare vatten.

Bild: Privat

Vi har fått positiva bemötanden att dammen är ett visuell positivt inslag. Det har blivit ett nytt strövområde nedanför slalombacken där många rör sig för daglig motion”, skriver Rolf Sandgren.

För de som brukar röra sig i och runt västra sidan av Hellidsberget har inte kunnat undgå att se vad som varit på gång med dammgrävning och dragning av rör mellan den nya dammen och befintlig damm vid Hellidens gård.

Det nya systemet har nu kunnat invigas och provköras. Ytterligare finjusteringar återstår av vägar och grävda ytor. Klubben har ett nära samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen som också är medfinansiär under projektet. Det har även varit en dialog och gott samförstånd med samhällsbyggnadsförvaltningen under byggperioden.

Det har blivit några högar med konstsnö på Hellidsberget. Nu väntar man på mer kyla för att kunna dra igång snötillverkningen på allvar.

Bild: Privat

Så fort snökanonerna har stannat är konstsnön full av barn och vuxna som vill utnyttja möjlighet till vintersport och lek. Det är något som vi i klubben uppskattar. Bara att hoppas på kyla av vädrets makter så vi kan använda den nya kapaciteten fullt ut med kallt vatten från nya dammen".

Arbetsgruppen som förbättrat snöanläggning vill hälsa fler invånare välkomna att stötta deras jobb framöver som absolut inte är klart. Nu har man nått ett delmål.

Nästa steg är att försöka att finansiera förbättrad utrustning för att skapa mer snö på kortare tid.

Att bo på våra breddgrader har under senare år visat att köldperioder är kortare och mindre frekventa”.

Till toppen av sidan