Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Alla elevers rätt till mensskydd

360 stycken. Så många flickor är elever från åk 6 på grundskolan till åk 3 på gymnasiet i Tidaholms kommun just nu. Är du flicka så får du mens minst en gång per månad. Men alla har inte råd att betala för mensskydd och alla har inte alltid mensskydd tillgänglig under skoltiden.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tillgången på mensskydd ska vara lika självklart som toapapper på skolan i Tidaholm, anser insändarskribenterna.

Annons

Dessutom kan mensen komma när som helst under dagen. Därför vill vi, tillsammans med Grön Ungdom Skaraborg, öka tryggheten under skoltiden genom att erbjuda kostnadsfritt mensskydd för alla elever i grund- och gymnasieskola i Tidaholms kommun.

Tillgången till mensskydd ska inte vara ett orosmoment! Vi vill också skapa jämställda förutsättningar. Att ha mens får inte vara ett hinder för att kunna delta i skolundervisningen.

Annons

Annons

I Storbritannien gjordes det förra året en undersökning som visar att 1 av 10 flickor i skolåldern inte haft råd med mensskydd. Det handlar om 10 procent av alla brittiska skolflickor som inte har pengar till att betala för tamponger eller bindor. Något som resulterat i att många väljer att stanna hemma i stället för att gå till skolan. Det är inte bra! Därför förser nu alla skolor i England sina elever med gratis mensskydd.

Detta bryter stigmat kring menstruation och gör att mensskydd är en lika klar självklarhet som toapapper! Vi vill att barn- och utbildningsnämnden på torsdag bifaller vår motion om att erbjuda kostnadsfri utdelning av mensskydd till alla elever i grund- och gymnasieskola i Tidaholms kommun.

Vi vill också att barn- och utbildningsnämnden utreder möjligheten hur man kan erbjuda elever kostnadsfri utdelning av mensskydd i grund- och gymnasieskola i Tidaholms kommun.

Tillsammans med Grön Ungdom Skaraborg vill vi krossa tabun kring menstruation och anser att mensskydd borde vara lika självklart som toapapper!

Zelal-Sara Yesildeniz (-)

Karin Olofsson (MP)

Hedda Johansson (Grön Ungdom Skaraborg)

Klara Wachtmeister (Grön Ungdom Skaraborg)

Eduard Neagoe (Grön Ungdom Skaraborg)

Annons

Annons

Till toppen av sidan